Naučnici su napravili jednostavan kućni test kojim se, uz pomoć sline, otkriti rak u samo deset minuta, piše Telegraph.
David Wong, profesor onkologije iz kalifornijskog univerziteta rekao je da je moguće detektovati DNA tumor koji cirkuliše tjelesnom tečnošću, a taj postupak poznat je kao biopsija tečnosti.

 
Test sa slinom je sto posto pouzdan i jednostavan, da ga je moguće napraviti u bilo kojoj apoteci, kod zubara ili čak u privatnosti sopstvenog doma.
Trenutno naučnici rak otkrivaju uz pomoć krvi i to samo ako su već napravili biopsiju pa znaju koji genetički potpis traže. Takođe, uz aktuelnu metodu koja se koristi može se motriti samo širenje raka, a ne i njegovo otkrivanje.
Metoda koju je razvio profesor Wong, pokazala je da je za test potrebno samo malo sline koja sadrži dovoljno podataka za definitivnu dijagnozu čim se tumor pojavi.
Test je prilično jeftin, cijena mu je oko 15 eura.
Test će početi da se primjenjuje na oboljelima od raka pluća već ove godine, a unutar dvije godine očekuje se odobrenje američke Uprave za hranu i ljekove.
,,Ukoliko potpis nekog tumora kruži krvlju ili slinom, ovaj će ga test pronaći”, rekao je Wong na godišnjem sastanku američkog Udruženja za unapređivanje nauke održanog u Vašingtonu.