Mladi NK

Vlada će do kraja sedmice nastaviti pregovore sa sindikatima o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, najavio je za TVCG ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Ministarstvo je spremno da napravi kompromis, ali je apelovalo da se razumije sprovođenje reformi, koje su, kaže Purišić, često bolne.

“Naši prijedlozi su u ovoj fazi zaista udaljeni, ali mi imamo i obavezu i potrebu da o ovoj važnoj temi i dalje razgovaramo, s obzirom na to da su sindikati kazali da je loptica u dvorištu Vlade, mi ćemo svakako nastaviti razgovore sa njima do kraja nedjelje. Moja je namjera da zatražim i da imamo jedan takav sastanak sa njima do kraja ove nedjelje”, kazao je Purišić.

Da li će i koliko još biti razgovra, zavisi kaže Purišić, od narednog sastanka.

“Moja je namjera da tražimo prostor za kompromis, ali on ne može biti jednostran, jer kompromis podrazumijeva da želju oko ovih ciljeva, ovih potreba koje smo kao Vlada prepoznali da nađemo negdje i da pokušao da dogovaramo”, zaključio je Purišić.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova – 40 godina staža i 65 godina života.

Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju. Takođe, značajno su zaposlenima smanjili koristi od beneficiranog radnog staža i ukidaju računanje radnog staža za koji nije uplaćeno osiguranje (staž na birou rada, povoljniji staž za invalide…), takođe stroži su uslovi za dobijanje prava na porodičnu penziju. .

Sindikati su ponudili četiri uslova od kojih, kako najavljuju, neće odustati, a to su da su uslovi za odlazak u penziju 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža po osiguranika, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosječne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža.