Institut za javno zdravlje saopštio je da je ove sezone registrovan najraniji početak masovnog obolijevanja od gripa, a da je broj žrtava od ovog virusa ostao na prošlonedjeljnih sedam, piše portal Analitika.
“Ove sezone je registrovan najraniji početak masovnijeg obolijevanja od gripa u posljednjih sedam godina. U sezoni dominira „sezonski“ virus gripa tip A, podtip H3N2 te je za očekivati da najpogođenije virusom budu osobe starije od 65 godina. Tokom ove izvještajne sedmice Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj od gripa. Ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa laboratorijski dokazanom infekcijom virusa gripa u ovoj sezoni nadzora u Crnoj Gori je sedam”, kazali su iz Instituta.
Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku četvrte nadzorne sedmice prijavljeno 96 osoba sa simptomima nalik gripušto predstavlja incidenciju od 15,5 na 100.000 stanovnika-za 56,1 odsto manju nego u prethodnoj sedmici.
Kod svih do sada registrovanih smrtnih slučajeva, radilo se o hroničnim bolesnicima koji ove sezone nisu bili vakcinisani protiv gripa. U Evropskom regionu SZO je i u prethodnoj sedmici stopa obolijevanja od gripa ostala na visokom nivou.
Pridržavanje opštih i specifičnih mjera prevencije gripa predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja.
“Bez obzira na trenutnu raširenost virusa u populaciji, vakcina se može primiti bilo kada pri čemu je potrebno između dvije i tri sedmice da dođe do nastanka adekvatne zaštite. Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su najvećem riziku od razvoja komplikacija i smrtnih ishoda od gripa. Opšte preventivne mjere su: rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam. Preporuke o ograničenju posjeta pacijentima koji se nalaze u stacionarnim zdravstvenim ustanovama i dalje su na snazi”, zaključuje se u saopštenju.