Mještani koji žive u blizini rudokopa Zagrad u Nikšićkoj Župi nezadovoljni su zbog ugrožavanja životne sredine te oblasti i najavljuju proteste i stopiranje transporta rude tokom februara, prenosi CDM.

Naime iz tamošnjeg Udruženja građana, koje broji 36 članova, kažu da će proteste organizovati čim se usaglase na skupštini udruženja.

Prema njihovoj ocjeni jedan od stalnih problema tokom ove i prošle godine je to što se na kolovozu nalaze nanosi crvenog boksita, što dodatno utiče na bezbjednost građana.

Oni su podsjetili da su se kompaniji Uniprom metali obraćali u decembru prošle godine sa zahtjevom za prijem, kako bi razgovarali o uspostavljanju zaštitnih mjera od buke, prašine i drugih negativnih uticaja tokom eksploatacije.

“Više puta samo pokazivali spremnost da dobrosusjedskim, kompromisnim rješenjem prevazilazimo probleme, međutim druga strana je izostala. Posredstom elektronske pošte smo dobili obavještenje da pomenuta kompanija u kontinuitetu rješava sve probleme i zahtjeve građana. Kako nije moguće takvom komunikcijom adekvatno i argumentovano komunicirati, zatražili smo dodatno sastanak na kojem bi apsolvirali aktuelni proces i predložili niz mjera za rješavanje brojnih problema sa kojim se suočavaju građani nadomak rudokopa i drugi tokom rudarskih radova na površinskom kopu, koji se nalazi u naseljenom mjestu”, kažu iz Udruženja.

Dodaju i da su više puta pokazali visok stepen korektnosti i uvažavanja što, kako kažu, nije slučaj sa druge strane.

“Znamo da to nije nivo sa kog treba rješavati probleme, ali zbog pasivnosti druge strane primorani smo na takav vid aktivizama. Konkretan termin građanskog protesta ćemo objaviti nakon formalnog skupštinskog zasijedanja Udruženja, nakon čega ćemo u skladu sa protokolom obavijestiti institucije i posredsvom medija upoznati širu društvenu zajednicu”, poručuju iz Udruženja.