Margarita koktel ili Plava laguna koktel, Pina kolada i mnogi drugi su miješana, mućkana ili blendirana pića, popularna širom svijeta. Ispijaju se u raznim prilikama, na raznim mjestima.U zavisnosti od raspoloženja ukusa i prilike biće vam primamljiv Plava laguna koktel, ili Blodi Meri ili Kosmopolian. Postoji preko dvijestotine koktela, a koji su najpoznatiji i najbolji na svijetu saznaćete dalje u tekstu.

Sigurno ste primijetili da se oko ovoga diže velika larma. Ispade čitava nauka kako smućkati dva, tri, pet pića, a da zajedno pruže ukusno zadovoljstvo. To se sve mjeri u mililitar, u kap, poštuju se tačne recepture, rituali mućkanja, točenja, pa i ispijanja. Siguno se pitate da li je potrebno toliko cinculirati. I slobdono ćemo vam reći da, mora. Jer samo svaršen balans ukusa mirisa viskoznosti testure i boja imaju najboljii kokteli. S druge strane moramo da priznamo jedan koktel, sto barmena, dvesta recepata. Tako da su najbolji kokteli negdje između slobodne umjetnosti i primenjene nauke.
Ono što je najvažnije je da koktel mora biti prilagođen mušteriji. Pravi barmen zna da vas procijeni. Potrudiće se da zadovolji vaš ukus, svjesno odstupajući od recepta. I sad kad znamo da postoji toliko varijacija na jednan koktel, a postoji i pregršt drugih koktela nije lako odlučiti se. Koji su najbolji kokteli kad se izađe i u kakvoj prilici. Ili ste moda riješili da napravite koktel veče pa ne znate sa kojim biste mogli da ponudite svoje goste.
Želimo da vam predstavimo koji su to najpoznatiji kokteli u svijetu koji će sigurni smo zadovoljiti vaš ukus.
Ali prije toga da se upoznamo s tim šta je koktel?
Koktel je stimulativno piće. Pravi se od jakih alkoholnih žestina mada i ne mora, šećera, vode i gorkih pića. Sastojci koktela su još i voćni sokovi, led, mlijeko, biljke, šlag i slatka pavlaka.
Najpoznatiji kokteli i najbolji kokteli nisu samo dobri po ukusu. Oni vam pružaju i jedan vizelni spektakl. To je minijaturna pozorišna tačka sa fenomenalnim završetkom. Ispiti koktel je iskustvo koje se pamti. Samim tim ne treba pretjerivati. Jer ako se ne pamti, znači da nije ni vrijedjelo.
Prvi koktel poznat pod imenom “The Sazerac, napravljen je u u New Orleansu, sredinom 16. vijeka. Sastav ovog koktela je bio mrvljeni led, Herbsaint liker i šećer.
Najpoznatiji kokteli poznati su zahvaljujući tome jer su u njihovom ukusu uživale javne i poznate ličnosti.
Lista 10 najpoznatijih koktela i recepti za njih:
1. Mojito, Ovaj koktel iz dana u dan postaje sve popularniji. Nezaobilazan je na koktel zabavama. Bio je omiljen Hemingveju, Brižit Bardo, Džimi Durante, Erol Flin. Ovo je jedan od najpoznatijih kubanskih brendova u cijelom svetu.
Za koktel je potrebno 6 svežih listova mente, 60 ml soka od limete, 20 ml običnog sirupa, 59 ml laganog ruma.
Listiće mente stavite u visoku čašu za mojito i preko njih iscedite 60ml soka iz isečene limete. Dodajte šećer u prahu, zatim nežno isitnite mentu u soku limete drvenim štapićem za usitnjavanje. Dodajte izmrvljeni led zatim rum i miješajte. Sve zalijte mineralnom vodom. Ukrasite grančicom mente.
2. Tequila Sunrise , Koktel se priprema direktno u čaši od 2 dl. Prvo stavite kocke leda, a zatim dodajte 10 dl kvalitetnog soka od pomorandže. 100% Orange sok je najbolji jer je prirodan i nije sladak. Zatim dodajte 0.4 dl tekile i tradicionalan Grenadine sirup koji se koristi kao dodatak za veliki broj koktela. Poželjno je da sirup sipate pred gostima, zbog efekta polaganog spuštanja gustog sirupa na dno čaše koji izgleda apsolutno fantastično. Na površini će ostati žuta linija od soka pomorandže. Koktel prije ispijanja promiješajte barskom kaščicom.
3. Long Island Iced Tea , u sebi sadrži veliku količinu alkohola. Potrebno sastojci za ovaj koktel su: 1/2 limete, 20 ml soka od pomorandže, 7 ml triple seca, 20 ml ruma, 20 ml džina, 20 ml vodke, sve sastojke sipajte u šejker i dobro promućkajte. Zatim procIjedite u velike čaše sa ledom i na kraju koktel dopunite sa Coca-Colom.
4. Margarita koktel je najpoznatiji ženski koktel na bazi tekile. Osnovno pravilo koje važi za pripremu ovog koktela je da se miješa 7 jedinice tekile sa 4 jedinic Triple Seca i jedinice dijela soka od limete. U šejker ubacite 4 kocke leda, tekilu, liker sa ukusom pomorandže – i sok od 1 limuna. Sve zajedno kratko i jako promućkajte, zatim procijedite u čaše koje ste prethodno dekorisali tako da ste vlažnu ivicu čaše umočili u so koja je sem dekoracije i jako bitna za ukus koktela.
5. Sex Machine , Fenomenalan i jak ženski koktel. Pravi se direktno u čaši. Ubacite 1-2 kocke leda, 1/3 likera sa ukusom kafe, 1/3 Baileys Irish Cream, 1/3 mlIjeka. Zatim sve dobro promiješajte i dodatjte slamčicu.
6. Shirley Temple , Ovo je jednostavan bezalkoholni koktel. Ime je dobio po glumici Shirley Temple. Sipajte 0,15 ml grenadine sirupa u visoku čašu ispunjenu do pola kockicama leda. Prelijte sa 60 ml gignger ale ili Sprite-a i ukrasite kriškom pomorandže.
7. Cosmopolitan , Prvi put je pripremljen još sad već davne 1980. godine, ali je svetsku popularnost stekao serijom Sex i grad kao omiljeno piće Keri Bredšo. Osnovni sastojak ovog koktela je što kvalitetnija vodka. Za pripremu je potrebno 30 ml vodke, 15 ml soka od brusnice 15 ml triple sec likera i 15 ml soka od limuna ili limete. Sastojke dobro promiješajte i servirajte bez leda u velikim čašama za martini. Ekstra čašu možete ukrasiti limunom ili limetom.
8. Pina Colada , Savršen koktel za vrele ljetnje večeri. Potrebno je 50 ml bijelog ruma, 100 ml soka od ananasa, 25ml šlaga od kokosa staviti u električni mikser i miksati sa 2 kaščice izdrobljenog leda na najvećoj brzini, zatim iscijedite u čaše. Pije se na slamku. Kao dekoracijau iskoristite kriške ananasa.
9. Bloody Mary , Do pola šejkera stavite kocke leda, 90 ml soka od paradaiza, 40 ml vodke, 15 ml soka od limuna, nekoliko kapljica tabaska i vorčester sosa, biber, prstohvat rendane limunove kore, zatim sve zajedno dobro promućkajtie i poslužite uz stabljiku celera.
10. Sex On The Beach , Veoma popularan ljetnji koktel. Pravi se od 45 ml vodke, 15 ml likera od breskve, 60 ml soka od pomorandže i 60ml soka od borovnice. Sve sastojke promiješajte u šejkeru sa ledom, a zatim ga poslužite u visokim čašama. Dekoracija može biti kriška pomorandže.