Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je, da će velika ekološka akcija čišćenja magistralnog puta Danilovgrad – Nikšić – Šavnik – Žabljak, u organizaciji građana, biti održana u utorak. Iz Agencije su kazali da će ta ekološka akcija, najmasovnija do sada, biti organizovana povodom Dana ekološke države, koji se ove godine prvi put obilježava kao državni praznik sa radnom obavezom.

„Akcija je dio kampanje “Novi list Crne Gore”, jer stvarno je vakat da se okrene“, kaže se u saopštenju.
Kako je najavljeno, akcija će početi u devet sati, a pored zaposlenih u Agenciji, u njoj će učestvovati i veliki broj organizacija i pojedinaca.
Iz Agencije su kazali da je cilj akcije, koja je i edukativnog karaktera, uklanjanje otpada duž cijelog putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak.
Otpad će se, kako su pojasnili, odvajati u posebne džakove za staklo, metal i plastiku, koji će dalje biti transportovani do reciklažnih dvorišta gdje će se izvršiti njihovo vaganje i prodaja, dok će dobijeni novac biti namijenjen za nastavak akcije pošumljavanja Crne Gore.
Učesnici akcije nosiće fluoroscentne prsluke, a saobraćaj će regulisati pripadnici saobraćajne policije.
„Još jednom upućujemo poziv volonterima da se priključe akciji. Okupljanje je u devet sati u Podgorici – ispred upravne zgrade Agencije, na Žabljaku – autobuska stanica i u Nikšiću – stovarište Podgorički put – Neckom”, dodaje se u saopštenju. Izvor: mina.news