Predsjedavajući NATO Vojnog komiteta, general Petr Pavel, kazao je da su ključne teme izazovi Alijanse, strategija NATO-a na južnim granicama, politika odbrane i odvraćanja, kao i modernizacija NATO saveza, s fokusom na adaptaciju NATO komandne strukture i Plan implementacije.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova (NGŠ), koja se održava u NATO sjedištu u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane za RTCG.

Zamjenica Generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler, ukazala je na važnost prilagođavanja Alijanse, u cilju povećanja kapaciteta, sposobnosti i spremnosti Saveza da odgovori svim savremenim bezbjedonosnim izazovima.

General Daković je na poziv NGŠ Kanade, generala Vansa, učestvovao na sastanku koji je organizovan povodom učešća jedinica u borbenoj grupi za “Istureno prisustvo”, čija je okvirna nacija Kanada.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na marginama Vojnog komiteta, general Daković je imao bilateralni sastanak sa NGŠ Vojske Slovenije, general majorom Alan Gederom.

Načelnici su razmijenili mišljenja o budućem učešću jedinica dviju Vojski na NATO vježbi “Trident juncture 18”, koja se organizuje u Norveškoj.

Vježba predstavlja značajnu vježbu u NATO-u za 2018. godinu. Na pomenutoj vježbi učešće će uzeti 35.000 pripadnika NATO i partnerskih zemalja.

Sastanku prisustvuju načelnici generalštabova zemalja članica Alijanse, komandanti Strategijskih komandi NATO, kao i predsjedavajući Vojnog komiteta EU. Zaključci i odluke sjednice Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova biće uvertira za predstojeći sastanak ministara odbrane, odnosno Samit šefova država i Vlada Alijanse, koji je planiran da se održi u julu mjesecu u Briselu.