Poznata njemačka TV stanica “SAT 1” snimila je dokumentarni film o Baru i Crnoj Gori koji je emitovala u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, u okviru popularnog putopisnog serijala ” Bez granica otkrivamo svijet”.

Koncepcija serijala jeste da predstavi najatraktivnije turističke destinacije svijeta onako kako ih vidi prosječan turista, prenosi CDM.

U Baru, odnosno Crnoj Gori, rađen je u saradnji sa UNDP i Mikaelom Baderom, Njemcem koji živi u Baru i bavi se turizmom. Domaćin ekipi njemačke TV bio je i poznati barski i crnogorski mašinovođa Zoran Bošković, koji je na osnovu te saradnje, na kraju radne karijere, ostvario i svoj san – da sjedi u komandnoj kabini najbržeg voza u Evropi – njemačkog ICE 3 i uvjeri se kako funkcioniše najsavremenija željeznica.

Mikael Bader je porijeklom iz Njemačke, a već dvanaest godina živi u Baru. Ovaj najpoznatiji “barski Njemac” učestvovao je u brojnim humanitarnim i drugim akcijama civilnog sektora, a inicijator je i niza ideja koje turistički promovišu Bar i Crnu Goru. Tako je došlo i do snimanja dokumentarno-promotivnog filma, koji je do sada vidjelo skoro 2.000.000 gledalaca, a ta priča otvorila je saradnju i na mnogim drugim poljima.

“Prošle godine kontaktirali su me novinari njemačke televizije SAT 1, koji su željeli da urade dokumentarni film o atrakcijama i posebnostima Crne Gore, u trajanju od 45 minuta. Proveo sam ih kroz naše primorje, ali i sjever Crne Gore, naišli smo na lijepe priče, predusretljive ljude i tako je nastao ovaj fantastičan film. Reakcije gledalaca, a vidjelo ga je više od dva miliona ljudi, su dobre. Puno Njemaca koji žele da dođu ovdje i provedu odmor, već su nas kontaktirali. Pokazali smo Crnu Goru, između ostalog i kao zelenu, ekološku turističku destinaciju”, kazao je za Radio Bar i Bar info Mikael Bader, koji je naveo da je segment filma bio i vožnja njemačke ekipe vozom, na relaciji Bar-Bijelo Polje.
Kako navodi Bader našem mašinovođi Zoranu Bošković pružena je prilika da posjeti Njemačku:

“Vozio nas je iskusni mašinovođa Zoran Bošković i bila je to prilika da njemački novinari, a kasnije i gledaoci filma, upoznaju Crnu Goru i sa tog aspekta-pogledaju mostove, kanjone, fantastične predjele, ali i uvjere se koliko zelenih oaza ima ovdje. Zoran nam je tada otkrio svoju želju da vidi kako funkcionišu najbrži evropski vozovi u Njemačkoj”, istakao je Bader.
Mašinovođa Zoran je i ispunio san, pa je pred kraj karijere zahvaljujući Baderu vidio kako funkcionišu njemačke željeznice.