Mladi NikšićaSpriječili unošenje 100 telefona u ZIKS

Ambasada SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, podržala je kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu.

“Vlada Crne Gore je prethodno nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je finansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona”, saopšteno je iz američke ambasade.
Ta saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona od strane zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.
Navodi se da će tehnologija koja je sada u funkciji omogućiti viši nivo bezbjednosti čuvara, smanjenjem potrebe za kontrolom pokušaja unošenja telefona, što će takođe smanjiti rizik kako od transmisije COVID-19 tako i od bezbjednosnih incidenata.
“Američki Stejt dipartment pruža dugoročnu podršku Vladi Crne Gore u implementaciji nacionalne Strategije o informaciono-komunikacionoj tehnologiji. Program vladavine prava Ambasade SAD je ranije finansirao opremu za izvršenje kazne zatvora u kućnim uslovima, uključujući servere, softver i opremu za praćenje, takozvane nanogice, kao i kupovinu i instalaciju opreme za uspostavljanje WLAN mrežne infrastrukture u svim sudovima u Crnoj Gori, kao i velikog broja donacija informatičke opreme za sudove i državna tužilaštva”, navodi se u saopštenju.
Iz Ambasade SAD-a od Vlade da, iako je važno postojanje tehnologije za jačanje infrastrukture vladavine prava, preduzme konkretne korake koje će ubrzati reforme u ovoj oblasti, koje su ključni uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.
Izvor: RTCG