Studenti 57 univerziteta iz 18 zemalja okupili su se na Univerzitetu Crne Gore, u okviru jubilarnog 10. Festivala frankofonih studenata Centralne i Istočne Evrope. Festival je danas svečano otvoren u Rektoratu UCG, u Podgorici, a trajaće do 8. septembra.

Univerzitet Crne Gore je organizovao ovaj događaj u saradnji sa Frankofonom univerzitetskom agencijom (AUF), jednom od najznačajnijih svjetskih univerzitetskih mreža koja broji preko 1000 članica.

Studente je, u znak dobrodošlice pozdravila prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković, regionalni direktor AUF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Mohamed Ketata, ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović i predstavnik ambasade Francuske u Crnoj Gori i direktor Francuskog Instituta Johan Uhres.

Organizacijom ovog značajnog studentskog događaja, Univerzitet Crne Gore još jednom potvrđuje svoje strateško opredjeljenje ka internacionalizaciji i jačanju međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti, kao Univerzitet koji pruža svesrdnu podršku studentskim inicijativama okrenutim osnaživanju interkulturalnog dijaloga, kreativnosti i umjetničkih kompetencija mladih ljudi.

Kao jedan od najvećih i najznačajnijih studenskih skupova u Evropi, Festival je i prilika da studenti Univerziteta Crne Gore daju svoj doprinos promociji multikulturalnosti i međunarodne univerzitetske saradnje.

Studenti će tokom cijele sedmice boraviti na Univerzitetu Crne Gore i kroz brojne seminare i radionice razvijati akademske, umjetničke i interkulturalne vještine. Gala ceremonija zatvaranja ovog događaja biće u petak, 8. septembra, u 18.00 časova, u Rektoratu UCG.