Mladi Nikšića

Na štednim računima građani Crne Gore imaju 1,6 milijardi eura, saopšteno je iz Udruženja banaka povodom Dana štednje.
Podsjećaju da su, na štednim računima građana u Crnoj Gori 2003. godine imali svega 42,2 miliona eura.
“Stabilan i kontunuiran rast štednje govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja određena suma na stranu, usprkos percepciji nikad dovoljnih primanja kako vide potrošači”, navodi se u saopštenju.
Udruženje banaka Crne Gore se aktivnije uključilo ove godine u obilježavanju dana štednje, koji traju od 31. oktobra do 6. novembra, ali tokom cijele godine moramo biti svjesni važnosti racionalnog trošenja novca i odložene potrošnje za bitne stavke, odnosno finansijsku sigurnost koju imamo kroz štednju.
“Osnovno je ne trošiti više od onog čime se raspolaže. U promociji dana štednje, Udruženje će održati predavanja đacima i studentima, a donacija je data za uređenje parka u Podgorici, za djecu i penzionere, kroz participaciju u finansiranju mobilijara neophodnog za ugodan boravak u parku”, navodi se u saopštenju Udruženja banaka.
Svjetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravica sa ciljem isticanja vrijednosti štednje za pojedinca i sveukupni ekonomski napredak.
Banke širom svíjeta na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše, podstiču nove štediše i podsećaju koliko je finansijska sigurnost bitna.
“Ne treba kupovati da bi zadivili druge. Trebalo bi kupovati samo stvari koje vam trebaju, a ne i one kako bi impresionirali druge, pa čak i ljude koje ne poznajete, ili vam ništa ne znače. Motivišite sami sebe tako što ćete pronaći razloge za štednju, jer štednja sa svrhom je zadovoljstvo, ne obaveza, a onda će nakon projektovanog protoka vremana na vašem računu biti iznos koji će vas iznenaditi prijatno. Pozitivno iskustvo drugih treba prihvatiti i stvoriti zdrave navike je poruka koja se promoviše širom svijeta na ovaj dan”, poručuju bankari.