Na današnji dan - Viktor Igo

Viktor Igo, francuski pisac, umro je na današnji dan, 22. maja 1885. godine. Najveći je pjesnik Francuske 19. vijeka i rodonačelnik francuskog realizma.

Viktor Igo je jedno od najvećih imena francuske kulturne istorije. Uspio je da stvori izuzetno obimno književno djelo i da u njemu izrazi opšteljudske težnje i ideale svoga doba. Zato se to djelo ocenjuje kao najlepša himna životu i ljudskom pravu na sreću i slobodu.
Viktor Igo bio je veoma angažovan i u političkom životu, prvo kao monarhista, potom kao republikanac. Pod Lujem Filipom postao je per Francuske i akademik, a 1848. poslanik u Ustavotvornoj skupštini. Poslije državnog udara Napoleona Trećeg 1851. protjeran je i živio je u izgnanstvu u Belgiji i Engleskoj. Kad je 1870. palo Drugo carstvo, trijumfalno je dočekan u Parizu, gdje je do smrti 1885. neumorno stvarao.Pisao je pjesme, drame, romane, eseje, pamflete.
Djela: romani “Jadnici”, “Bogorodičina crkva u Parizu”, “Rabotnici na moru”, drame “Ernani”, “Lukrecija Bordžija”, “Rij Blaz”, političko-satirična zbirka pjesama protiv Napoleona Trećeg “Kazne”, pamflet “Napoleon Mali”.