Petar Iljič Čajkovski je bio jedan od najpoznatijih ruskih kompozitora poznog romantizma rođen je sedmog maja 1840. godine u Rusiji, dok njegova najpoznatija djela su “Uspavana Ljepotica” i “Krcko Oraščić”.

Njegov otac je radio u rudniku kao rudarski inženjer. Čajkovski je od svoje pete godine išao na časove klavira i veoma brzo je naučio da svira. Iako je veoma rano razvio strast prema muzici, njegovi roditelji su se nadali da će se zaposliti u državnoj službi. Kada je napunio deset godina roditelji su ga poslali u internat u Sankt Peterburgu. Aleksandra, njegova majka, umrla je od kolere 1854. godine, kada je Petar imao četrnaest godina. Tada je napisao valcer u čast svoje majke.
Čajkovski se zaposlio 1859. godine kao sekretar u ministarstvu pravde. Tokom četiri godine, koliko je bio na tom radnom mjestu, postao je opčinjen muzikom. Kada je imao dvadeset jednu godinu odlučio je da pohađa časove muzike u Ruskom muzičkom društvu. Nekoliko meseci kasnije upisao se na novoosnovani Petrogradski konzervatorijum. Bio je jedan od prvih studenata kompozicije. Još dok je studirao, Čajkovski je davao privatne časove drugim studentima. 1863. godine se preselio u Moskvu, gde je postao profesor harmonije na Moskovskom konzervatorijumu.
Djela Čajkovskog su prvi put javno izvođena 1865. godine. Orkestrom je dirigovao Johan Štraus Mlađi. Njegova “Simfonija br. 1″ je izazvala prozitivne reakcije kada je prvi put izvedena u Moskvi 1868. godine. Sledeće godine je njegova prva opera “Vojvoda” premijerno izvedena na pozornici pred publikom, ali nije izazvala oduševljenje.
Sledeća opera je bila “Opričnik“, koja je bila izvedena premijerno u Sankt Peterburgu 1874. godine. Njegova “Simfonija br. 2″ je bila veoma hvaljena. Opera “Kuznec Vakula” je izazvala veoma negativne kritike, ali Čajkovski je ipak uspio da izgradi ugled talentovanog kompozitora zahvaljujući svojim instrumentalnim djelima.
Priznanje za svoja djela je konačno dobio 1875. godine kada je napisao “Simfoniju br. 3“. Krajem godine je već bio na turneji po Evropi, a 1876. godine je napisao svoj prvi balet “Labudovo jezero“.
Čajkovski je dao ostavku na Moskovskom konzervatorijumu 1878. godine kako bi se posvetio komponovanju. Zahvaljujući tome godine koje su usledile bile su najplodnije.
Svojim najboljim djelom Čajkovski je smatrao balet “Uspavana ljepotica” koji je premijerno izveden 1890. godine u teatru “Marinski” u Petrogradu. Među najuspešnijim njegovim djelima nalazi se još jedan balet – “Krcko Oraščić” kojim Čajkovski nije bio oduševljen, a prvobitno nije ni želio da ga komponuje. Međutim, ovaj balet se smatra još jednim remek-djelom ovog kompozitora, a prvi put je izveden 1891. godine.
Njegov ukupan rad sadrži 169 djela uključujući simfonije, opere, balete, kantate i pjesme za hor.