21. februara 1895. godine rođen je Milan Kašanin, srpski književnik, muzeolog, esteta, istoričar umjetnosti, prevodilac.
Rodio se u Belom Manastiru (Baranja) a gimnaziju je završio u Novom Sadu. Studirao je na pariskoj Sorboni estetiku i istoriju umjetnosti. Radio je u Ministarstvu prosvjete, zatim kao upravnik Muzeja savremene umjetnosti. 1936. godine Muzej savremene umjetnosti i Istorijsko-umjetnički muzej su spojeni i oformljen je Muzej kneza Pavla i za direktora je postavljen Kašanin.
Kao lični prijatelj Kneza Pavla, poslije Drugog svjetskog rata Kašanin je živeo potpuno skrajnuto, od rijetkih prevodilačkih poslova – nepotpisanih, da bi docnije bio postavljen za rukovodioca novoosnovane Galerije fresaka. Bio je pokretač i glavni urednik izuzetnog časopisa “Umjetnički pregled” (1937-1941) koji je uživao svetski ugled. I kao književnik bio je izuzetan stilista. Njegova djela su: “Jutrenja i bdenja”,”Slučajna otkrića”, “Zarobljenici”, “Kamena otkrića”, “Srpska književnost u srednjem vijeku”, “Srpska umjetnost u Vojvodini”.