Američki rok-pjevač, muzičar, tekstopisac i producent Leni Kravic (Leonard Albert Kravitz) rođen je 26. maja 1964. godine.

Sin je tv-producenta rusko-jevrejskog porijekla Saj Kravica (Sy Kravitz) i glumice Roksi Roker (Roxy Rocker) porijeklom sa Bahama. Rođen je u Njujorku pod pravim imenom Leonard Albert Kravic. Kao dijete je počeo da svira bubnjeve, a zatim gitaru. Zahvaljujući ocu, koji je radio na televiziji, upoznao je mnoge džez muzičare kao što su Ela Ficdžerald, Djuk Elington, Sara Von, Majls Dejvis, a na njega su veliki uticaj imali i soul muzičari Džejms Braun, Areta Frenklin, Stivi Vonder i Kurtis Mejfild.
Prvijenac “Let Love Rule” objavio je 1989. godine i kreće na turneju gdje nastupa kao predgrupa Tom Petty and Heartbreakers. Nakon turneje je radio pjesmu “Justify My Love” za Madonu, zatim je producirao i svirao većinu instrumenata na albumu glumice i pjevačice Vanese Paradi. Ubrzo objavljuje drugi album “Mama Said”, na kojem je naslovna numera posvećena njegovoj majci, dok su ostale inpirisane njegovim razvodom od tadašnje supruge Lize Bone.
Najpoznatiji hitovi su: “I Belong to You” (1998), “Believe in me” (2002), “If you can’t say No” (1998)…