Mladi Nikšića

Poljski astronom, matematičar, pravnik, ljekar i ekonomista, prvi naučnik koji je formulisao heliocentrični model svemirskih tijela, Nikola Kopernik preminuo je 24. maja 1543. godine.

Kopernik je rođen u mjestu Torun, Poljska, 19. februara 1473. Zahvaljujuću bogatstvu porodice iz koje je potekao, mogao je da studira slikarstvo, matematiku, medicinu i pravo, i tako je stekao prvorazredno obrazovanje.
Astronomijom je počeo da se bavi krajem svojih dvadesetih godina. U to vrijeme bilo je očigledno da su tabele sa kretanjima planeta, napravljene po Ptolomejevom modelu vasione, netačne. Kopernik je zaključio da bi se kretanja planeta mogla lakše objasniti kada bi se primenio model u kojem bi Sunce bilo u centru Sunčevog sistema, kako je pre nekih 1800 godina predložio Aristarh. I tako je počeo da razvija model za praćenje položaja planeta sa Suncem u centru sistema.
Kopernikov ili heliocentrični sistem zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u krugovima rimokatoličke crkve, pa je papa 1616. godine ovo Kopernikovo djelo zabranio i stavio na Spisak zabranjenih knjiga, sve do 1822. godine.
Knjiga pod naslovom “De Revolutionibus Orbium Caelestium”, ili “O kretanjima nebeskih sfera” objavljena je 1543. godine. Prema legendi, Kopernik je prvi put video knjigu u istom danu kada je i umro.