Korisnice naknada za majke sa troje ili više djece zatražile su na jučerašnjem protestu ostavku Vlade i sudija Ustavnog suda, i ponovile zahtjev da im se naknade vrate na prvobitne iznose, prenosi agencija MINA.

Podršku su im pružili mladi političkih partija, Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Jedna od predstavnica majki, Rosanda Peković kazala je da traže da im se vrati osnovni zakon, prema kojem so ostvarile pravo na doživotne naknade, “to je stečno pravo koje je neotuđivo”.

“Tražimo odgovornost i ostavke svih pravnih i političkih subjekata koji su odgovorni i namjerne potupke i radnje o ukidanju i nepoštovanju zakona o stečenom pravu za 22 hiljade žena u Crnoj Gori. Moraju da snose krivičnu, političku i moralnu odgovornost zbog svega što nam čine«, poručila je Peković.

Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore rekao je da novca ima.

»Može se otpisati poreski dug firmama koje su mahom u vlasništvu sa njima povezanim osobama, u iznosu od preko pola milijarde EUR. To bi dovoljno bilo da vi, majke, primate naknade u sledećih deset godina«, naveo je Šaranović.

Prema njegovim riječima, majke su pokazale koliko sudstvo nefunkcioniše.

Premijer Duško Marković je ranije rekao da će se država odgovorno odnijeti prema pitanju korisnica naknada.

Vlada će, kako je najavio, predvidjeti aktivne budžetske mjere koje će ići u pravcu jačanja materijalnog položaja korisnika socijalnih prava, a među njima će biti i dio majki.