Stivi Vonder (pravo ime Stivlend Hardavej Džadkins), američki tekstopisac, multi-instrumentalista i muzički producent, rodjen je 13. maja 1950.

Stivi Vonder se rodio u Saginou, američkoj državi Mičigen, kao treće od šestoro dece Kalvina Džadkinsa i Lule Me Hardavej. Zbog toga što je rođen šest nedjelja prije vremena, Stivi je slijep od rođenja.
Vonder je potpisao ugovor sa Motaun rekordsom sa jedanaest godina. Motaun je još uvijek njegova izdavačka kuća. Snimio je više od trideset pjesama koje su se našle među “U.S. top ten” hitova i nagrađen je sa dvadeset dvije Gremi nagrade, najviše od svih muških solo izvođača.
Pored muzike, Stivi Vonder je bio angažovan i u političkim aktivnostima, kao na primer, 1980. godine kada je vodio kampanju da se rođendan Martina Lutera Kinga proglasi za državni praznik u Sjedinjenim američkim državama ili, u skorije vrijeme (2009. godine), kada je imenovan za Glasinika mira Ujedinjenih nacija (United Nations Messenger of Peace).
Na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena (engl. Hot 100 All-Time Top Artists) koju je muzički časopis Bilbord objavio povodom proslave 50. rođendana američke rang liste singlova (US singles chart’s), Stivi Vonder zauzeo je 5. mjesto.
Stivi Vonder je napisao puno hitova među kojima su “I Just Called to Say I Love You” i čuvena pjesma „Ebony and Ivory“, koja predstavlja doprinos nenasilnoj borbi za građanska prava.