Dugi periodi toplog vremena, uključujući i nekoliko opasnih toplotnih talasa, obilježiće vremenske prilike tokom ljeta širom južne i istočne Evrope, piše kurir.rs.

Dugo, toplo ljeto i duža razdoblja s temperaturama iznad prosječnih za to doba godine obuhvatiće prostor od Italije do Balkanskog poluostrva.

Stanovnici Velike Britanije i Irske, suprotno, neće se baš ugrijati ovog ljeta, a između ovih područja s različitim vremenskim prognozama naći će se zemlje od Francuske do Češke sa čestim olujnim vjetrovima.

Naš region posebno u julu i augustu očekuju opasne vreline i temperature iznad 32 stepena koje će se zadržavati i duže od sedmicu.

“Rekordno visoke temperature moguće su tokom najintenzivnijih toplotnih talasa”, upozorava meteorolog Alan Repert.

Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji prijeti najveća opasnost od vrućina, a meteorolog Tajler Rojs dodaje da će drugi problem predstavljati smog i loš kvalitet vazduha.

Ekstremne vrućine u južnoj i istočnoj Evropi ograničiće količinu padavina, što će povećati rizik od suše uprkos natprosječnim padavinama od januara do aprila.

Širom Balkana nastaviće se stradanje usjeva koji su već pogođeni proljećnom hladnoćom, a sada im slijede nedostatak padavina i intenzivna toplota tokom ljeta.