Katalonski i španski nadrealistički umjetnik, jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, Salvador Felipe Jacinto Dali Domenech, Markiz od Pubola, znan kao Salvador Dali, rođen je 11. maja 1904. godine. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Dali se rodio u mjestu Figueres, Katalonija. Njegov otac, don Salvador, bio je javni bilježnik i ateist, a njegova majka Ana Maria, bila je odana katolkinja. Prema tvrdnji iz njegove autobiografije “Tajni život Salvadora Dalija” (1942), Dalijevo djetinjstvo bilo je obilježeno halucinacijama i neobično jakim emocionalnim iskustvima, iz kojih su kasnije oblikovani mnogi njegovi snovi i obsesije.
Svoju slikarsku karijeru Dali je započeo već sa deset godina, pohađajući časove slikarstva, a nekoliko godina kasnije upisao je slikarsku Akademiju u Madridu sa koje je izbačen neposredno pred diplomski, izjavivši da na fakultetu niko nije dovoljno kompetentan da ga ocijeni.
Prvu javnu izložbu ovaj slavni umjetnik održao je 1919. godine u pozorištu u Figeracu, koje je danas njegov muzej (Teatro-Museo Dali). A 1929. godine otvorena mu je i prva izložba u Parizu na kojoj nije prisustvovao jer se dva dana prije izložbe, vratio sa suprugom Galom u Španiju.
Ono što Dalija izdvaja od ostalih umjetnika i što ga čini posebnim, jeste njegova neobična ličnost. Salvador je bio genije na granici ludila. Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam, jasno se vide u njegovim djelima.
Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom bio je i pisac. Napisao je nekoliko veoma važnih i čitanih djela. Jedno od najvažnijh je svakako “Tajni život Salvadora Dalija” (1942), a treba napomenuti i “Skrivena lica” i “Dnevnik Genija”.
Za svog života Dali je proizveo impresivnu zbirku skulptura. Neki od ovih radova su izuzetno mali, a drugi stoje kao primjeri njegovih najvećih djela.
Dali je umro u Torre Galaeti 23. januara 1989. godine u 84 godini života. Sahranjen je u Dali muzeju, kojeg je osnovao 1974. godine, u rodnom mjestu.