22. marta 1950. godine rođen je muzičar i tekstopisac Goran Bregović, osnivač jugoslovenske pop-rok grupe “Bijelo dugme” i vođa Orkestra za svadbe i sahrane.

Bregović je rođen u Sarajevu. Otac mu je bio oficir JNA. Nakon razvoda roditelja, Bregović je ostao da živi sa majkom u Sarajevu.
Bregović je svirao violinu u muzičkoj školi, ali je u drugom razredu izbačen sa obrazloženjem da je netalentovan. Njegovo muzičko obrazovanje se svelo na ono što su mu pokazivali drugovi sve dok mu majka nije kupila prvu gitaru.
U njegovoj šesnaestoj godini majka ga je napustila i Goran se morao sam brinuti o sebi svirajući narodnjake u kafani u Konjicu, radeći na gradilištu i prodajući novine. Na nastupu Beštija primjetio ga je Željko Bebek i pozvao ga da svira bas-gitaru u njegovoj grupi Kodeksi, što je Goran prihvatio.
U to vrijeme Bregović je sa basa prešao na solo gitaru, a te 1970. godine grupa je svirala u sastavu: Goran Bregović, Željko Bebek, Zoran Redžić i Milić Vukašinović. Kasnije Željko Bebek i Milić Vukašinović napustili su grupu, tako da su Bregović i Redžić počeli da sviraju u grupi Jutro. Tokom nekoliko sljedećih godina grupa je često mjenjala postave, a 1. januara 1974. grupa Jutro postala je Bijelo dugme.
Bregović je bio vođa i jedini stalni član grupe za sve vrijeme njenog postojanja. Nakon raspada grupe, Bregović je komponovao za umjetnike poput Igija Popa i Sesariju Evoru. Takođe je komponovao muziku za filmove Emira Kusturice.