Pres MZ i IJZ

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje predstavili su nove epidemiološke mjere u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, koje će važiti do 10. septembra.

Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim i stranim državljanima samo ako imaju jedan od četiri uslova, odnosno dokaz o vakcini (jednoj ili obje doze), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je preležao infekciju ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.
On je na konferenciji za novinare saopštio da ako neko nema jedan od ova četiri dokaza moraće u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koja će moći da se prekine nakon šest dana uz negativan PCR test.
“U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova i Śeverne Makedonije”, rekao je Galić.
Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz pośedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da pośeduju i domaćini i gosti događaja.
“Da je potpuno vakcinisan/a ili vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19; da pośeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata, da pośeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), da pośeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati”, rekao je Galić.
Ugostiteljski objekat je, kaže on, dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera, i podśeća da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.
“Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je pośetiti ukoliko lice pośeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera”, rekao je on.
Zabranjeno je, kaže, prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja).
“Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski. Snažno se preporučuje da se zapošljene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID-19 infekcije”, rekao je Galić, uz napomenu da će mjere biti na snazi od 21. avgusta do 10. septembra.
Epidemiološka situacija postaje sve zahtjevnija, kazao je Galić, i pod budnim je nadzorom zdravstvenog sistema.
foto: screenshot Vlada CG