Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosila 1,34 hiljade EUR, pokazali su podaci Monstata.

Statističari su kazali da je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici iznosila 1,38 hiljada EUR, u primorskom regionu 1,32 hiljade EUR, u središnjem 647 EUR, a u sjevernom 1,03 hiljade EUR.

Iz Monstata su objasnili da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, navodi se u saopštenju.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u prošloj godini je iznosila 1,4 hiljade EUR, dok je 598 EUR iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja.

Iz Monstata su objasnili da se u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti – poslovni objekti, zemljište i drugo.

Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.