monstat

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), u avgustu su u odnosu na jul bile u prosjeku više 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene su u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više 3,1 odsto.

„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, čvrstih goriva, usluga smještaja, mlijeka, sira i jaja, voća i mesa“, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene u periodu od januara do avgusta su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više 1,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u avgustu je, u odnosu na jul, zabilježen rast cijena u kategoriji hoteli i restorani 1,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana, rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge po 0,1 odsto. Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 4,8 odsto i prevoz 0,2 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

 

Izvor: Mina biznis