Monstat
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u odnosu na jul u prosjeku bile više 1,7 odsto, pokazuju podaci istraživanja koje je sproveo Monstat.
Osim toga, istraživanje je pokazalo da su potrošačke cijene u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 8,6 odsto.
„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama gorivo i mazivo za motorna vozila, čvrsta goriva, povrće, meso, odjeća, cipele i ostala obuća, usluge smještaja, voće”, navodi se u saopštenju.
Potrošačke cijene su u periodu od januara do avgusta, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku više 10,1 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama prevoz 3,9 odsto, odjeća i obuća 2,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,2 odsto, restorani i hoteli 1,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, rekreacija i kultura 1,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, zdravlje 0,3 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.
Pad cijena zabilježen je u grupi ostala dobra i usluge, 0,3 odsto.
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.
Izvor: Agencija MINA
  • Свиђа ми се