poplave, padavine, meteo alarm

Direktorat za vanredne situacije upozorio danas da su, zbog najavljenih obilnih padavina, moguće poplave u rizičnim područjima, naročito u priobalju Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

Iz Direktorata su kazali da, u skladu sa najavom Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju o nepovoljnim meteorološkim prilikama u Crnoj Gori, zajedno sa ostalim subjektima sistema zaštite i spašavanja prate razvoj događaja na terenu, i da je trenutna situacija stabilna.
„Međutim, zbog obilne kiše koja je padala prethodnih dana i najavljenih padavina za subotu poslije podne, nedjelju i ponedjeljak u vidu obilne kiše i topljenja snijega, u područjima sa povećanim rizikom od poplava moguće je komplikovanje stanja na terenu“, kaže se u saopštenju.
U tim područjima postoji potencijalna opasnost od poplava, kazali su iz Direktorata i pozvali građane da prate situaciju i poštuju preporuke nadležnih službi i organa.
Kako su naveli, kompletan sistem zaštite i spašavanja će narednih dana biti u stanju pune pripravnosti kako bi pravovremeno i efikasno reagovao u odnosu na razvoj situacije na terenu.
„Pod pažnjom će biti cijelo područje Crne Gore, a posebno dio takozvanog jadranskog sliva (Zeta, Morača), područje oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane“, kazali su iz Direktorata.
Oni su kazali da su, na osnovu komunikacije sa partnerskim službama iz Albanije, obaviješteni o ispuštanju vode iz hidroelektrana na Drimu, od kojih značajno zavisi vodostaj Skadarskog jezera i Bojane.
„Komunikacija će se nastaviti i narednih dana, i u slučaju potrebe građani će biti pravovremeno obaviješteni o količini ispuštene vode“, dodaje se u saopštenju.
Iz Direktorata su podsjetili da informacije o stanju na terenu i o postupanju u najavljenoj situaciji građani mogu dobiti na brojeve 112 – OKC i 123 – opštinske službe zaštite i spašavanja.
Izvor: MINA