voda

Projekti gradnje vodovodne mreže u udaljenim mjesnim zajednicama opštine Nikšić, koje je prije nekoliko godina pokrenula bivša lokalna vlast, već na samom početku pokazali su manjkavosti. Vodovode su svečano otvarali i saopštavali kako će svako domaćinstvo dobiti vodu, ali je ona potekla u veoma malom broju kuća, o čemu svjedoči primjer Mjesne zajednice Petrovići.
U toj MZ sadašnja lokalna uprava ispravlja greške bivše, pa se trenutno izvode radovi na mreži za petnaestak domaćinstava, dok su mještani sela Klenak, koje pripada Petrovićima, još na čekanju. Mještanin Golub Baćović kaže da je vodovod kroz selo obećan prije pet godina, a ni danas nema naznaka da bi radovi mogli napokon početi.
“Od prvog dana sam uključen u priču o gradnji vodovoda u MZ Petrovići. Tadašnji predsjednik Opštine Veselin Grbović obećao je da će svi u MZ dobiti vodu. Vodovod jeste sagrađen u mjesnom centru, ali vodu nije dobila ni trećina domaćinstava. U Klenku više od 135 kuća nema vodu, koristimo bistijerne, druge vode nemamo osim one što padne s neba. Mi smo jedna mjesna zajednica i ne znam ko nas dijeli, vodu treba svi da dobijemo”, ogorčen je Baćović koji u selu živi sa suprugom i, kako kaže, drže nešto malo stoke, jer je bez vode svaki rad uzaludan.
Do početka sela mreža je sagrađena i u zaseoku Gluščevina i bazen sa kojeg je vodu dobilo sedam domaćinstava. Baćović ističe da insistiraju da se radovi nastave, a do tada da se na raskrnici prema Petrovićima postavi hidrant.
“To bi nam značilo da tokom sušnog perioda ne plaćamo cisterne sa vodom iz Nikšića. Nedavno su dolazili iz gradskog Vodovoda i obećali su postavljanje hidranta, pa vidjećemo”, kaže Baćović.
Miodrag Mijo Zečević ističe da MZ Petrovići gravitira prema Bilećkom jezeru čijih oko 28 odsto površine pripada Nikšiću. Selo nije raseljeno kao druga, kuće su obnovljene, grade se i vikendice, sve u nadi da će biti vode bez čatrnja.
“Sad pričaju da je urađen projekat za vodovod na Vilusima i da će biti nastavljen sa Petrovića. Mještani Klenka neće dozvoliti da voda iz Petrovića ide tamo, a da je mi koji pripadamo toj mjesnoj zajednici nemamo”, poručuje Zečević.
Cicmil: Tražimo najbolje rješenje
Vodovod u Petrovićima zvanično je i svečano otvoren 2018. godine, a vodu je dobilo 45 domaćinstava iz mjesnog centra. Iz projekta su izostavljena obližnja domaćinstva Knežević, Manastir Kosijerevo, za koje se trenutno izvode radovi na mreži, ali i okolna sela i zaseoci. Direktor nikšićkog Vodovoda Željko Cicmil kaže da je nedavno razgovarao sa predstavnicima mještana sela Klenak i da traže najbolje rješenje da se problem riješi.
“Situacija vezana za MZ Petrovići jako je teška, jer i za postojeće priključke nema dovoljnog kapaciteta vode. Razgovarao sam sa pojedinim mještanima Klenka i predočio im da intenzivno radimo na rješavanju njihovog problema. Vjerujem da ćemo sa nekim rješenjem izaći ubrzo”, kaže Cicmil.
Izvor: Dan