Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori sjutra slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima uvrede.

Božiću prethodi 40-odnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa „Hristos se rodi“, a odgovara se sa „Vaistinu se rodi“.

Božić se slavi tri dana.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je u božićnoj poslanici da ima grešnika koji rade protiv naroda, države i crkve.

„Neki su od vas Crnogorci izgubili osjećaj ljudski i crnogorski. Treba da znate da putem Hristovim niko i nikada zalutati ne može. Ne dopuštite da vas drugi skrenu sa vašeg istorijskog i Bogom danog puta. Da vas duhovno i moralno osiromaše“, naveo je Mihailo.

Prema njegovim riječima, narodi propadaju ako duhovno osiromaše, izgube moral, svoju dobrotu i plemenitost, svoje ime, ponos, slobodu i dostojanstvo, svoju državu i crkvu.

„Ima grehova i grešnika koji rade protiv našeg naroda, države i crkve. Ima onih koji kidišu na mir i sreću našu, na imovinu i naš napredak, na osveštane nam svetinje, na prošlost, sadašnjicu i budućnost Crne Gore i Crnogoraca. Oslobođeni grijeha pobijedićemo svako zlo ako je Hristos u nama i mi u Hristu“, kazao je Mihailo.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da obezbožena vlast poriče vjekovno postojanje Hristove Crkve Božje Pravoslavne na Cetinju.

„I, umjesto da gradi budućnost Crne Gore na svetopetrovskom bogoljublju i bratoljublju, pokušava da je zida na produbljivanju dioba u narodu“, naveo je Amfilohije u božićnoj poslanici.

On je kazao da se borba oko „oltara pravog na kamenu krvavom“ i borba između svjetlosti i tame, dobra i zla, Boga i satane, odvija, kako u cijelom svijetu, tako i u Crnoj Gori do dana današnjeg.

„Danas u Crnoj Gori ta borba dolazi do usijanja, upravo sa razloga što je ove prostore svjetlost Hristova Roždestva obasjala od apostolskih vremena“, rekao je Amfilohije.