mitropolit joanikije

Razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cijeli jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen, “u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama”, rekao je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prenosi Nova.rs.

Joanikije je to kazao u beogradskom Zvezdara teatru, gdje mu je, kao poklon namijenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujicima u Morači, uručen prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića.
“Njegov nasljednik, takođe mitropolit Amfilohije, rođen nedaleko do njega, sjetio se da obnovi na njegovom ognjištu kapelu, u obliku kapele na Lovćenu. Kao što znate, takvih kapela je u Crnoj Gori 19, i ako Bog da, da se to sastavi i da se napravi ona jedna na vrhu Lovćena, jer je nemoguće da svuda budu, a ne na Lovćenu”, kazao je Bećković, dodajući da Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg nasljednika od Joanikija.
Joanikije je rekao da je Bećković sve vrijeme svojom poezijom “gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu, a sada je to potvrdio i ovim činom”.
“On to uzdiže do onog stepena razumijevanja da je ovog prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši, za spomen velikog mučenika, ispovjednika, patrijarha srpskog Gavrila Dožića, koja se gradi u njegovom rodnom mjestu Vrujicama. Ona je slika lovćenske kapele”, rekao je Joanikije.
Dodao je da je patrijarh Gavrilo Dožić zaslužio kao mučenik, krstonosac, ispovjednik da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele jer je prvi obnovio onu razorenu sa kraljem Aleksandrom, koji je dao novac da se obnovi ta svetinja, i prvi koji je spriječio da se tamo umjesto kapele podigne mauzolej i njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove.
“A koliko mi se čini, razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cio jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama”, rekao je Joanikije.