U vrijeme kada broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori obara rekorde zdravstvene vlasti još jednom priznaju da i nedostaje medicinskog kadra. Resor ministarke Jelene Borovinić Bojović ga sada traži u obrazovnim ustanovama. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je na zahtjev Ministarstva zdravlja uputilo dopis vrtićima i školama u kome pozivaju medicinski kadar da se, ukoliko žele, dobrovoljno jave da pomognu zdravstvu u borbi protiv koronavirusa.

Iz resora Vesne Bratić CdM-u je potvrđeno da je, imajući u vidu ozbiljnost epidemiološke situacije i potrebu za dodatnim angažovanjem medicinskog kadra u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom, Ministarstvo zdravlja uputilo zahtjev Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da se medicinski kadar kojem je trenutno smanjen obim radnih zadataka, a koji je zaposlen u vrtićima, stavi na raspolaganje zdravstvenom sistemu Crne Gore.
“S obzirom na činjenicu da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nema nadležnost u pogledu raspoređivanja medicinskog kadra zaposlenog u predškolskim ustanovama, obratili smo se zvaničnim dopisom direktorima vrtića, da kontaktiraju medicinske sestre u predškolskim ustanovama kako bi dobili njihovu saglasnost za privremeno raspoređivanje, u skladu sa zakonskim odredbama”, navode u ovom resoru.
Takođe, zatražili su, kažu za CdM, i povratnu informaciju o onima žele da se stave na raspolaganje Ministarstvu zdravlja u borbi protiv koronavirusa.
“Imajući u vidu izuzetno tešku sveukupnu situaciju izazvanu pandemijom, Ministarstvo iskazuje izuzetnu zahvalnost i duboko poštovanje prema svim pojedincima koji pružaju nesebičnu pomoć služeći opštem dobru”, navode iz Ministarstva.