Milošević: Situacija u Nikšiću umjerana ka visokom riziku uoči lokalnih izbora

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i rukovodilac Operativnog tima za kontrolu izbornog procesa u Nikšiću Rade Milošević na konferenciji za medije je rekao da treba dodatno pojačati mjere nadzora u Nikšiću.

,,Radi se detaljna kontrola ulaska i izlaska na graničnim prelazima. Stava smo da se treba zabraniti okupljanja, bilo to auto-litija, politički skupovi, sa akcentom na izborni dan. Na izborni dan treba uspostaviti mjere zabrane koje bi spriječile bilo kakvu proslavu političkog subjekta”, rekao je Milošević.
Govorio je i o bezbjedonosnoj situaciji u Nikšiću.
,,Umjerena ka visokom riziku, što nas upućuje na to da ćemo preduzeti sve mjere. Pojedinci koji planiraju da izazovu bilo kakve nerede tokom izbornog dana, policija i državni organi će oštro reagovati. Imamo spremljen plan B za bilo kakav scenario taj dan. Nećemo dozvoliti da se ugrozi bezbjednost građana”, poručio je Milošević.
Takođe, pozvao je na poštovanje sadašnjih epidemioloških mjera.
,,Imali smo sastanke sa skoro svim predstavnicima političkih partija, koji su nam obećali da će uraditi sve da ne narušavaju mir, pa ćemo viđeti ko će to ispoštovati”, kazao je Milošević.
On je na konferenciji kazao i to, da su se u prethodnom periodu dešavale “predizborne ucjene”.
Daću vam primjer iz 2013. godine, gdje se pomoćnik komandira granične policije u Nikšiću Dragan Backović obraća kolegi Veselinu Magovčević koji je trenutno načelnik CB Bar.
“Jedan od njih daje drugom podatke o broju zaposlenih na graničnim prelazima, njihovim porodicama i podacima o tome gdje ko glasa”, rekao je Milošević.
Rekao je da posjeduju operativna saznanja da su bivši direktor policije Veselin Veljović i bivši šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović česti gosti u Nikšiću.
,,Dolazimo do informacija i saznanja da se ljudi sastaju i da se vrše pritisci na građane”, kazao je Milošević, rekavši da o tome nema materijalnih dokaza.
Glavni inspektor u Odjeljenju unutrašnje kontrole Aleksandar Novović je, govoreći o slučaju prebijanja Luke Trebješanina, kazao da je policija uradila sve što je u njenoj moći i preuzela sve radnje u skladu sa zakonom, ali da počinioci još nisu otkriveni, kao što nije otkriven ni slučaj paljenja vozila aktiviste Demokrata Igora Ćetkovića, ali da se radi na rasvjetljavanju događaja.
On je kazao da je bio pokušaj da se ubistvo u pokušaju ,,ispolitizuje” i da je ono policijski riješeno.
,,Mirko Kontić je u Nikšiću trećeg marta oštrim predmetom tri puta uboden u predjelu leđa, a policija je uhapsila Radomira Toljića (25) zbog sumnje da je pokušao da ubije sugrađanina, dok je drugo lice u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica”, rekao je Novović.
S.T.