Željeznički prevoz (ŽPCG) je ove godine, zaključno sa novembrom, prevezao milion putnika u lokalnom saobraćaju i 23 hiljade u međunarodnom, saopštio je izvršni irektor kompanije, Milojica Zindović.

“U lokalnom saobraćaju se do kraja godine očekuje povećanje broja putnika od deset odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna u posljednjih četvrt vijeka. U međunarodnom prevozu broj prevezenih putnika biće veći 34 odsto”, kazao je Zindović u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da su za devet mjeseci prihodi povećani 31, a rashodi četiri odsto u odnosu na uporedni period. Planom za narednu godinu predviđene su, kako je naveo, značajnije investicione opravke.

“Sve aktivnosti menadžmenta u prvih devet mjeseci su bile usmjerene na cjelokupno poboljšanje poslovanja kroz zadržavanje i povećanje stepena bezbjednosti putnika i osoblja, stepena naplativosti potraživanja, broja prevezenih putnika, poboljšanju usluga i povećanju radne i tehnološke discipline”, saopštio je Zindović.

On je kazao da je na relaciji Podgorica -Nikšić ove godine prevoženo hiljadu putnika dnevno, dok se u narednoj očekuje povećanje njihovog broja 15 do 20 odsto.

“Kako za narednu godinu planiramo da vozovi saobraćaju skoro svaki sat, očekujemo povećanje broja putnika 15 do 20 odsto. Na toj pruzi nijesu još postignute projektovane brzine, tako da je vrijeme putovanja za sada duže”, rekao je Zindović.

On je dodao da u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), koje upravljaju tim segmentom saobraćaja, imaju probleme zbog nelegalnih putnih prelaza na kojima je obavezno zaustavljanje vozova, što produžava vrijeme putovanja.

“Korišćenje pruge Nikšić – Podgorica je na planiranom nivou, pa smo zadovoljni brojem korisnika usluga na toj relaciji, a smanjenjem vremena putovanja biće još bolje”, saopštio je Zindović.

On je kazao da se u narednoj godini ne planira promjena cijena karata, odnosno da je moguća jedino korekcija na pojedinim relacijama, uz omogućavanje dodatne ponude ili kvaliteta.

Zindović je naveo da su u ŽPCG u toku pripreme za izradu nove sistematizacije, koja će pokazati koje je poslove moguće objediniti i smanjiti broj radnika, pod uslovom da se ne ugrozi proces rada, naročito bezbjednost saobraćaja.

“Organizacijom saobraćaja putničkih vozova na pruzi Nikšić – Podgorica došlo je do povećanja obima rada, a time i do većeg broja izvršnog osoblja. Preraspodjelom poslova između željezničkih društava, ŽPCG je preuzeo pregled i pripremu dokumentacije za vozove, davanje informacija putnicima, što je uslovilo i preuzimanje radnika koji su to radili u ŽICG”, objasnio je Zindović.