turisticka sezona

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, na prvoj sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone kazao je da je prikaz epidemiloške situacije povoljan pogotovo u južnom regionu, koje je i najveći privlačni faktor u našoj zemlji. Trend pada aktivnih slučajeva u cijeloj zemlji pogoduje oporavku turizma i realizaciji što boljeg turističkog prometa, imajući u vidu da Crna Gora poprilično dobro stoji i u poređenju sa turističkim konkurentima kao to su Grčka, Kipar, Španija.

Sve bolja epidemiološka slika i sve veći broj imunizovanih građana dokaz su da je Crna Gora, dodaje, pravovremeno donijela važne odluke koje su bile krucijalne u cilju priprema za predstojeću turističku sezonu.
„Kompletna Vlada uradila je mnogo na pripremi turističke sezone usvajanjem mjera podrške građanima i privredi za prva dva kvartala, posebno imajući u fokusu turstičku djelatnost. Takođe je uložena ogromna energija u cilju nabavke vakcina, te danas raspolažemo podatkom da je 25 odsto odraslog stanovništva već vakcinisano“, saopštio je ministar i dodao da u narednom periodu „posebno treba motivisati stariju populaciju kako bi se što više smanjili potencijalni rizici virusa“.
Uputio je apel predstavnicima Koordinacionog tijela da u narednom periodu snažniji akcenat bude na promociji dostupnosti vakcina, te da su u tom smislu formirani i mobilni timovi.
„Ključno je podsticati vakcinaciju“, rekao je Milatović.
Ministar je predstavio zdravstveni protokol čime je kako je kazao „dat dodatni signal turistima koji žele da uđu u Crnu Goru da se Vlada odnosi odgovorno prema svojim gostima“.
Tom prilikom ukazao je na značaj promocije zdravstvenih protokola u turizmu koji istovremeno mogu da posluže kao dobar mehanizam u očuvanju trenutno dobre epidemiološke situacije.
„Naših šest primorskih opština su nosioci turističkog prometa, međutim neiskorišćeni potencijal koji leži u sjevernom i centralnom dijelu zemlje treba dodatno afirmisati kroz strukturne reforme ali i dobre razvojne politike. I nadam se da ćemo to u budućem radu Vlade uspjeti da realizujemo“.
Ministar je predstavnike Koordinacionog tijela podsjetio na podršku privredi koja je omogućena kroz pakete pomoći koje je Vlada usvojila u vrijeme zaista teške finansijske situacije u zemlji, ali i ukazao na preporuke za jedinice lokalne samouprave i privredna društva.
Govoreći o avio dostupnosti ministar je istakao da će Crna Gora biti dostupna svim turistima koji se opredijele da dođu i posjete našu državu.
„U tom kontekstu govori i podatak da ukupno 29 kompanija organizuje letove u 2021. godini, od toga sedam kompanija po prvi put realizuje letove u ovoj godini ka Crnoj Gori“.
Prisutnima se obratila i sjednicu otvorila v.d. generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja Aleksandra Slavuljica Gardašević, koja je kazala da su očekivanja od turističke sezone velika, te da je uspjesna sezona imeprativ i da ne postoji alternativa u ovom momentu.
„Koordinaciono tijelo predstavlja mogućnost da u realnom vremenu rješavamo realne probleme“, kazala je Slavuljica-Gardašević.
Izvršni direktor aviokompanije „To Montenegro“ Predrag Todorović upoznao je članove Koordinacionog tijela sa situacijom u toj kompaniji.
V.d. izvršnog direktora Aerodroma Ognjen Jovović kazao je da su Aerodromi respektabilan partner privredi i da će to pokazati i u narednom periodu kada će punim kapacitetima opslužiti sve svoje korisnike. Za naredni period najavio dobre konekcije sa mnogim destinacijama, a posebno sa Srbijom, 70 rotacija sedmično.
Izvor: CDM