Grupa od 19 bivših radnika Metalca okupila se ispred kapija fabrike i najavila mogućnost zatvaranja u zgradu nikšićke Opštine ukoliko im dosadašnji zakupac u narednih nekoliko dana ne isplati zaostale zarade i poveže radni staž.

Riječ je o radnicima koji nijesu stekli uslov za penzionisanje, a koje je zakupac Metalca, beogradska firma Iskra promont angažovala na određeno vrijeme.

Predsjednik sindikata Metalca, Mijo Ćipranić, podsjetio je da je u fabrici proizvodnja obustavljena 24. novembra, jer je Elektroprivreda (EPCG) zbog duga isključila struju, a za njih 19 ugovor o radu istekao je početkom decembra.

“Duguju nam zarade za oktobar i novembar, a staž nije povezan od februara. Izvršni direktor i jedan od vlasnika, Aleksandar Stablović, obećao nam je isplatu krajem prošle sedmice, a sada nam se više ne javlja ni na telefonske pozive”, rekao je Ćipranić u ime okupljenih radnika.

Govoreći o mogućnosti najavljenog protesta u zgradi Opštine, on je kazao da su radnici do sada dva puta pokušavali da ugovore sastanak sa čelnicima lokalne samouprave.

“Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, doveo je zakupca u fabriku računajući da će se riješiti teška situacija, a mi sada apelujemo da pokuša da organizuje razgovor sa Stablovićem, kako bi nam izmirio dug”, naveo je Ćipranić.

Radnici, kako je saopštio, ne isključuju ni mogućnost novog protesta u Podgorici, gdje su prošle godine na ulici štrajkovali 20 dana sa ostalim kolegama iz fabrike, prije nego što je uveden stečaj.

Ćipranić je kazao da Stablović duguje i Privrednom sudu za zakup Metalca i materijal koji je zatečen u fabrici, vrijedan oko 35 hiljada EUR. On ima dugovanja i prema dobavljačima i EPCG.

On je podsjetio da su radnici tek u ponedjeljak dobili rješenje o prekidu radnog odnosa, iako im je ranije prestao ugovor o radu, zbog čega se tek od danas mogu prijavljivati na Biro rada.

Ćipranić je kazao da je ovo već drugi put ove godine da radnici Metalca završavaju na Birou rada.

U Metalcu je krajem novembra uveden stečaj, a ugovor o zakupu sa Iskrom promontom ističe 27. decembra.

Iskra promont obavezala se da na ime zakupa Privrednom sudu mjesečno plaća tri hiljade EUR, izmiruje obaveze državi dobavljačima i radnicima i u prvih pola godine uloži u Metalac poala miliona EUR za pokretanje proizvodnje i oživljavanje fabrike.