100 najvećih

Dodijeljena su priznanja najuspješnijim crnogorskim preduzećima u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori. Na svečanosti na kojoj su sumirani rezultati rangiranja najuspješnijih crnogorskih preduzeća u 25 kategorija saopšteno je da odlične kompanije izrastaju iz odličnog liderstva.

Direktorica projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, Ljiljana Burzan Nikolić, poručila je da se istinsko liderstvo vodi vizijom i odgovornošću, a ne moći, prenosi PR Centar.

„Neko ga izabere, a neko bude uvučen u tu važnu ulogu, ali ono što je zajedničko svim izvrsnim liderima jeste da su oni ti koji istinski mijenjaju sebe, svoje mikro i makro okruženje. Oni idu prvi, krče put i pomažu onima koji ih slijede da i sami pronađu svoj put do liderstva“, navela je Burzan Nikolić.

Ona je saopštila da pravi lideri nikada neće zaboraviti da zasluge za svoje uspjehe podijele sa svojim timom.

Priznanje u konkurenciji mikro preduzeća po broju zaposlenih dobio je ASP Montenegro, po prihodima preduzeće Flystar Flight Support, a po ostvarenoj neto dobiti Safety & Consulting Agency, svi iz Podgorice. U konkurenciji malih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je preduzeće Guardian World, po prihodima Carlsberg Montenegro, a po ostvarenoj neto dobiti Domen, takođe svi iz Podgorice. U konkurenciji srednjih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je podgorički Tobacco S Press, po prihodima Farmegra, a po neto dobiti preduzeće Roaming Montenegro iz Nikšića. Među velikim preduzećima, najveći poslodavac je kompanija Voli Trade iz Podgorice, najveće prihode ostvarila je Elektroprivreda, dok je najprofitabilnija kompanija podgorički Bemax. Po djelatnostima, na prvom mjestu u sektoru trgovine i ove godine je kompanija Voli Trade, u hotelijerstvu je prvorangirana budvanska kompanija Hotels Group Montenegro Stars, a u upravljanju nekretninama podgorička Delta M CG. U djelatnosti revizije i računovodstva priznanje je dobio podgorički Pricewaterhousecoopers, u građevini Bemax, u hrani i piću Mesopromet, u djelatnosti ostale proizvodnje i prerade nikšićki Uniprom, a u telekomunikacijama M:tel. U okviru IT djelatnosti priznanje je dobio Comtrade Distribution, u trgovini naftom i derivatima Jugopetrol, u farmaciji Glosarij, a u medicinskim uslugama Poliklinika Hipokrat. Priznanje za najveću rastuću kompaniju dobio je Glosarij.

Projekat je inicirala kompanija BI Consulting uz podršku Privredne komore (PKCG), uz generalno pokroviteljstvo NLB banke i u organizaciji agencije za tržišne komunukacije BI Communication.