Medicinski otpad kao potencijalno najopasnija vrsta otpada skladišti se i uništava pod strogo propisanim i kontrolisanim procedurama, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pobjedi su iz tog resora kazali da je Crna Gora 2008. godine donijela Strategiju upravljanja medicinskim otpadom, u kojoj se navodi da država godišnje generiše oko 2.333 tone medicinskog otpada, od čega je 75 odsto komunalni medicinski otpad, a 25 odsto opasni medicinski otpad.

Pojašnjava se da je Ministarstvo još krajem juna 2011. godine, potpisao ugovor na 15 godina sa crnogorsko-italijanskim konzorcijumom „Ekomedika“ i „OMP Eco“ kojim je predviđena gradnja postrojenja za obradu medicinskog otpada u Podgorici i Beranama, a kasnije u Nikšiću i Baru.

Dodaje se da je Centar za obradu medicinskog otpada u Beranama, počeo da radi u martu 2013. godine, a u Podgorici u januaru 2014. godine.

Iz Apotekarske ustanove „Montefarm“ kazali su da Crna Gora kao ni ostale države u okruženju medicinski/farmaceutski otpad ne uništava na svojoj teritoriji.

On se, kako su istakli, uništava u Beču, u takozvanim inseneratorima, odnosno posebnim pećima za spaljivanje sa specijalnim filterima.

Iz Kliničkog centra su pojasnili da se u krugu te najveće zdravstvene ustanove nalazi Centar za obradu medicinskog otpada (infektivni otpad i oštri predmeti) u kojem se svakodnevno obrađuje dnevno sakupljen otpad iz te ustanove, „gdje se vodi računa da se pravilno razdvoji, spakuje i transportuje na obradu“.