Maturanti ne odustaju od ukidanja matruskog ispita

Povodom današnje odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta generacija maturanata JU Gimnazije “Stojan Cerović” dala je saopštenje za javnost.

U saopštenju maturanti navode niz argumenta zbog kojih smatraju da je molba za ukidanje maturskog i stručnog ispita opravdana.

“Javnosti je poznata trenutna epidemiološka situacija, kako u državi tako i u svijetu, te stoga smatramo da održavanje maturskog i stručnog ispita nije moguće izvesti. Nastava se već godinu ipo dana izvodi u nepovoljnim uslovima po đake. U obzir se mora uzeti i činjenica da ne možemo svi da usvojimo znanje preko “onlajn” modela nastave, jer je taj model nov, i nama još uvijek nepoznat. činjenica je da je mnogo učenika bilo zaraženo, i da će ih tek biti u toku potencijalnog održavaja eksterne provjere znanja. Ne želimo da navodimo opasnosti po rizik našeg zdravlja, a takođe i ocjenjivača, profesora kao i ostalih zaposlenih u Ispitnom centru”, navodi se u saopštenu.
Maturanti posebno ističu zakonske i tehničke odredbe koje sprečavaju održavanje eksterne provjere znanja u sledećim okolnostima:
  1. Učenik koji je u samoizolaciji nije u mogućnosti da polaže ispit u prvom roku. Mogućnost polaganja u drugim ispitnim rokovima, ne daje jednaku šansu svim učenicima.
  2. Upisni rok na fakultetima ne može biti ispoštovan od strane učenika koji su za vrijeme održavaja maturskog ispita bili u samoizolaciji.
Maturanti vjeruju da će prosvjeta kao i cjelokupna javnost imati razumijevanje i da će shvatiti kompleksnost i težinu situacije u kojoj se ovi mladi ljudi nalaze.