mladi niksica

Pet pasa otrovano je juče i danas u Nikšiću, od čega su dva vlasnička, tvrde u nikšićkom Uduruženju za zaštitu životinja, i pozivaju nadležne da reaguju.

“Juče je u večernjim satima u užem dijelu grada Nikšića, otrovan je vlasnički pas, starosti pet godina, rasa mješanac. Trovač (NN lice) nije se zaustavilo na tome, već je i narednog dana nastavio s trovanjem u blizini iste lokacije na Bulevaru Vuka Mićunovića, prema prigradskom naselju Rastoci, kao i u krugu JU Gimnazije “Stojan Cerović. Otrovana su i uginula još četiri psa, od kojih je jedan opet bio vlasnički. Zbog jačine otrova nemoguće je bilo stići da se psima ukaže veterinarska pomoć. Jedan od njih je donešen u veterinarsku ambulantu Family vet, ali je tročasovna borba za njegov život bila uzaludna”, poručuju oni.

Iz ovog Udruženja žele ukazati na jednu od metoda koje koriste nesavjesni građani, uzimajući pravdu u svoje ruke , trujući životinje izrazito jakim otrovom( po mišljenju veterinara, u pitanju je LIMACID(PUŽOMOR) ili INSEKTICIDI, plavo zelenkaste boje), i time ugrožavaju živote ostalih građana, posebno djece, učenika, jer jedan od tih incidenata desio se u krugu Gimnazije.

“Pitamo se da li će počinilac odgovarati, jer ovo nije prvi put da se dešavaju trovanja u našem gradu, a svima nama je poznato, kao i široj javnosti da su ovakve pojave sve učestalije u većini gradova Crne Gore. Smatramo da nadležne institucije trebaju ozbiljnije shvatiti ovaj problem, i počinioce ovih djela, kao i samog zlostavljanja životinja tretiraju na način koji bi bio primjer svim ostalim sudionicima , primjerenim kaznama za ovakva krivična djela. Apelujemo na sve savjesne građane da budu odgovorni, i prijave Centru bezbjednosti ako imaju bilo kakvo saznanje u vezi ovog nemilog događaja”, zaključuju oni.