Mirnom protestnom šetnjom, drugom koju je u Nikšiću organizovao Demokratski front (DF), više stotina građana podržalo je zahtjeve dijela opozicije o padu aktuelne o formiranju prelazne Vlade i zatražilo da se i na nivou nikšićke opštine uspostavi prelazna vlast.
Građani su, predvođeni funkcionerom DF-a Andrijom Mandićem i predstavnicima Fronta iz Nikšića, prošetali istom maršrutom od Trga Šaka Petrovića, glavnom Njegoševom ulicom do zgrade opštine, noseći transparent na kome je pisalo “Sloboda traži ljude” i uz zvuke pištaljki skandirali protiv premijera Mila Đukanovića.
Mandić je kazao da vjeruju da će oni koji planiraju da protiv njih primijene silu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog “dobiti zasluženi odgovor dolaskom cijele Crne Gore u Podgoricu čim ih budemo pozvali”.
“Đukanović sa svojom ekipom razigrava scenario kako da nas ukoni, prevari i ponizi, i kako da obezbijedi nekontrolisanu vlast za sebe i svoje. Odlučili smo i nema povratka. Ova stvar mora se dovesti do kraja i Crna Gora mora da bude oslobođena, i niko od nas ne smije da odustane”, istakao je Mandić.
On je kazao da je posebno zadovoljan što, u odnosu na prošlu šetnju, u povećanoj koloni građana vidi nova lica.
To, kako je naveo, odslikava da je mnogo onih koji vjeruju u opravdane zahtjeve u svim opštinama u Crnoj Gori, posebno one koji se odnose na Podgoricu.
Mandić je ponovio da traže slobodne izbore, da se obori sadašnja i uspostavi prelazna Vlada, jer je to “jedini garant da nas ponovo neće pokrasti na izborima”.
“Opasno organizovana kriminalna grupa koja se nalazi u Demokratskoj partiji socijalista ima razrađene mehanizme krađe na izborima. Tim mehanizmima možemo da se suprostavimo samo primjenom izbornog zakonodavstva”, kazao je Mandić.
On je rekao da se tome na prvom mjestu moraju suprostaviti tako što će biti dio izvršne vlast, kako bi znali da će policija pohapsiti one koji kupuju lične karte i da će biti privedeni pravdi svi koji budu kršili zakon i zlopupotrebljavali državne resusre u korist jednog čovjeka i jedne stranke.
“To se ne može urediti samo zakonima, jer u Crnoj Gori ne važe jednako za sve. Zakoni važe samo za nas, ali ne i za druge, posebno ne za one koji pripadaju političkoj policiji DPS-a i organizovanim kriminalnim strukturama”, istakao je Mandić.
Prema njegovim riječima, Vlada koja nema izlaznu strategiju trebalo bi da postupi na kraju razumno i pametno, i prihvati zahtjeve da se organizuju parlamentarni izbori “na kojima neće niko nikoga da krade, kako bi mogli svi pružiti jedni drugima ruke i čestitati”.
Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Janko Milatović, ponovio je da traže da se i na nivou nikšićke opštine uspostavi prelazna vlast sastavljena od svih parlamentarnih subjekata kako bi se naredne godine, zajedno sa parlamentarnim izborima, održali i vanredni lokalni.
Takav zahtjev, obrazložio je Milatović, proizašao je iz činjenice da je Nikšić “najveći tranzicioni gubitnik u Crnoj Gori, čija je privreda pred potpunim kolapsom, čemu je doprinijela aktuelna vlast koja je 25 godina na čelu Crne Gore”.
“Nikšić je bio perjanica razvoja i u bivšoj SFRJ, izgradio je više od pola Crne Gore, a danas je to grad u kome su sve velike firme, izuzev Pivare, ili prošle stečaj, ili su još u tom postupku. To je nedopustivo, jer je bio grad čelika, piva, studenata, sporta, a danas iz njega se najviše odlazi. To se mora zaustaviti”, rekao je Milatović.
On je istakao da je Nikšić grad u kome se desila najveća politička korupcija u istoriji parlamentarizma Crne Gore i ocijenio da su “ljudi koji sebe nazivaju pozitivcima tada pokazali koliki su negativci”.