dr Velibor Majić, delta soj

U Crnoj Gori još nema dovoljan obuhvat vakcinisanih zbog čega u narednom periodu postoji rizik od povećanja broja zaraženih. To je gostujući u emisiji „Birajmo pravac“ na A1 TV kazao direktor Instituta za bolesti djece dr Velibor Majić.

Iako za sada nemamo ni jedan registrovani slučaj delta soja, Majić naglašava da nas neće zaobići. Dodaje da zatvaranje granica ne očekuje jer je kako kaže, kompletna privreda iscrpljena, ali napominje da nas može zadesiti isti scenario od prošle zime, zbog čega apeluje na strogo poštovanje mjera. „Oko trećine stanovništva je vakcinisano, i to populacija iznad 18 godina. Vrlo je moguće da ćemo uskoro imati i delta soj koji je mnogo zarazniji, i zaista postoji bojazan, ukoliko ne iskoristimo ovaj period ljeta da se vakcinišemo i dostignemo broj koji bi nam garantovao koliko toliko zaštitu u toku zimskih mjeseci“ kazao je Majić.
I imunološkinja Marija Gavrilović Mandić je poručila da je bolje vakcinisati se nego čekati određenu vakcinu i biti nevakcinisan jer se time produžava rizik ali i dovodi do situacije da“ osoba bude izvor infekcije, sada kada dodje delta soj, za drugih drugih ljudi“, zaključuje Mandić.