Lijek na recept od juče nije moguće podići u svim privatnim apotekama, kao ranije, jer je stupila na snagu odluka Fonda za zdravstveno osiguranje da ograniči mjesta za izdavanje terapije, što je već prvog dana izazvalo probleme i stvorilo gužve.

U ugovorenom odnosu sa Fondom za zdravstvo ranije je bilo 189 privatnih apoteka na nivou Crne Gore kojima je ugovor istekao juče. Novi ugovor je potpisalo 120 apoteka, ali na sajtu Fonda nijesu objavili informaciju sa kojim apotekama je ugovor sada sklopljen, niti u kojim objektima građani ubuduće mogu podići lijek na recept. Prema novim pravilima jedna privatna apotekarska firma u Podgorici može da odredi dvije apoteke, a u ostalim gradovima po jednu u kojima se može podići lijek na recept. Građani, međutim, nemaju informaciju koje su to, pa su prvog dana lutali od objekta do objekta.
Redovi
Redakciji Pobjede požalila se Podgoričanka koja juče u Montefarmovim apotekama nije mogla naći konkretan lijek koji je potom potražila u privatnoj apoteci ,,Petanović“ u dijelu grada Preko Morače, gdje je uglavnom uzimala neophodnu terapiju.
– Tamo me dočekao veliki red gdje su građani takođe čekali zbog nedostajućih ljekova u Montefarmu. Međutim, nakon izvjesnog vremena zaposleni u toj apoteci su nas informisali da oni više ne izdaju ljekove na recept. Isti odgovor dobila sam i u privatnoj apoteci ,,Benu“ u Gornjoj Gorici gdje su mi rekli da se lijek na recept sada može uzeti samo u Bloku pet kod Doma zdravlja i u Gintašu – ispričala je ona Pobjedi.
Povod
Kao razloge da se ograniči uzimanje ljekova u privatnima apotekama iz Fonda su ranije naveli bolju konkurentnost i ravnomjernu zastupljenost privatnih apoteka.
Naveli su da evropski standardi propisuju da jedna apoteka pokriva 6.000 stanovnika, dok je samo u glavnom gradu u ugovornom odnosu sa Fondom 71 privatna apoteka. Zajedno sa „Montefarmovih“ 25 izračunali su da jedna dođe na oko 2.600 stanovnika Podgorice, što je, kako su rekli, drastično iznad evropskog prosjeka.
Ukazali su i da je „kvartovska koncentracija apoteka“ koje su u ugovornom odnosu sa Fondom dovela do neravnomjerne zastupljenosti privatnih apoteka u određenim djelovima gradova (koncentracija u blizini domova zdravlja je posebno izražena) i time ostavila čitave djelove grada bez mogućnosti da se na jednako kvalitetan način snabdiju propisanim ljekovima.
Predsjednica Farmaceutske komore Milanka Žugić ranije je kazala da ih niko iz Fonda za zdravstveno osiguranje nije konsultovao prilikom donošenja odluke da se privatnim apotekama organiči broj mjesta za izdavanje lijeka na recept.
– Kome se htjelo pomoći sa tim potezom, ne znam. Ako imamo 1.000 pacijenata, hoće li oni podići svoj lijek u 50 ili u 80 apoteka, logično je da će gužva da se napravi. Ispaštaće i farmaceuti i pacijenti – rekla je ranije Žugić.
Problem
Iz Udruženja privatnih apoteka Pobjedi su ranije rekli da je ova odluka donesena ,,preko koljena“ te da će zbog nje na najvećem gubitku biti pacijenti.
U pojedinim mjestima recimo na Primorju nema Montefarmovih apoteka. Tako opštini Bar pripada Virpazar, Dobra Voda, Čanj… U Dobroj Vodi nema Montefarmove apoteke, pa će za ljekove na recept morati da idu u Bar.
Montefarm: Danas i sjutra stižu ,,mostarfinin“ i ,,preksanil“
Lijek ,,mostrafin“ koji se koristi za liječenje benigne hiperplazije prostate i za urinarni trakt, a kojeg nije bilo neko vrijeme u Montefarmovim apotekama stići će za dan-dva – kazali su Pobjedi iz ove apotekarske ustanove.
Kako su istakli, od dobavljača su dobili informaciji, da će tokom vikenda stići i ,,preksanil“ koji je falio u nekim apotekama.
Izvor: Pobjeda