Na 45. opštinskoj smotri recitatora, koju je organizovao Dječji savez Nikšića, učestvovala su 62 učenika iz 15 osnovnih i tri srednje škole. Prvo mjesto u konkurenciji nižih razreda osnovnih škola osvojio je Lazar Baošić iz škole “Mileva Lajović Lalatović“, drugo Mia Drašković, učenica OŠ „Olga Golović“, dok je treće mjesto pripalo Jeleni Popović iz OŠ „Braća Labudović“.

U nadmetanju učenika starijeg osnovnoškolskog uzrasta pobijedila je Milica Kankaraš iz škole “Braća Labudović”, drugo mjesto dijele Anja Knežević i Đorđa Glomazić, učenice OŠ „Luka Simonović“, odnosno „Ratko Žarić“, dok su treće mjesto osvojile Kristina Kovačević iz OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ i Ana Ćipranić iz OŠ „Milija Nikčević“.

U konkurenciji srednjoškolaca najbolja je bila gimnazijalka Andrea Drašković, dok su drugo i treće mjesto podijelili učenici Prve srednje stručne škole i Srednje ekonomsko-ugostiteljske, Maša Milatović i Katarina Vorotović, odnosno Aleksandar Guzina i Anđela Knežević.

Prema riječima Ratke Radunović, sekretarke Dječijeg saveza Nikšić, zadovoljni su odzivom učenika i škola, kao i kvalitetom učesnika koji su se nadmetali u u lijepom kazivanju poezije i proze

„Cilj manifestacije je da razvija govornu kulturu, promoviše književno stvaralaštvo, njeguje zdrav takmičarski duh, otkriva i afirmiše mlade talente“, kazala je Radunović.

Članovi žirija bili su književnici Dušan Govedarica, Jovan Drašković i Nataša Lalatović, a pobjednici u sve tri kategorije nagrađeni su sedmodnevnim ljetovanjem na Veruši od Dječijeg saveza Podgorice, dok će u oktobru u Beranama učestvovati na Državnom takmičenju recitatora.