Krivokapić na čeku Savjeta

Vlada je usvojila izmjene odluke o obrazovanju Savjeta za borbu protiv kovida-19, u okviru kojih novi predsjedavajući tog tijela postaje premijer Zdravko Krivokapić, dok su tri nova člana ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, prenosi Pobjeda.

U Savjetu su, prema ranijoj odluci, i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović (koja je bila predsjednica), ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i predjsednik Instituta za javno zdravlje Igor Galić.
Stav Savjeta je da se, kako je navedeno u dokumentu koji je usvojila Vlada danas, što je moguće bolje uz najbolje mjere poboljša epidemiološka i ekonomska situacija, te da se do 15. maja treba dati jasna poruka turističkoj privredi i turoperaterima za zdravstvenu bezbjednost turista tokom turističke sezone uz angažovanje svih kapaciteta.
“Potrebno je uraditi uporednu analizu mjera, aktivnosti i statističke metodologije Hrvatske, Grčke, Italije, Albanije i Španije, kao turističkih destinacija”, navedeno je u dokumentu.
Potrebno je, kako je istaknuto na sjednici Savjeta, napraviti plan vakcinacije sa proširenjem kapaciteta za vakcinaciju i povećanje obuhvata vakcinacijom, a očekuje se da do 15. juna bude vakcinisano 35 odsto građana, uz proširivanje bolničkih kapaciteta.
“Mora se naći granica prihvatljivosti za turizam, imajući u vidu da trenutno imamo najveći broj oboljelih i umrlih zbog nepoštovanja mjera”, naveden je u dokumentu.
Na sjednici je, kako je precizirano, iznijet stav Instituta za javno zdravlje da je za vakcinaciju u punom kapacitetu, pored obezbjeđivanja dovoljnog broja doza vakcina, potrebno i 40 punktova za vakcinaciju sa po 80 doktora i medicinskih sestara, a za revakcinaciju 20 punktova sa po 40 doktora i medicinskih sestara (ukupno 60 punktova, sa 120 doktora i 240 medicinskih sestara).
“Izražena je spremnost resora za finansije da se za ove namjene obezbijede potrebna finansijska sredstva”, napisano je u dokumentu.
Obezbijeđeno je 44.000 doza vakcina (14.000 vakcina Sputnik V i 30.000 vakcina Sinofarm).