nestašica lijekova za trudnice

Trudnice u Crnoj Gori u posljednje vrijeme sve teže mogu nabaviti lijekove clexan, fraxiparin i fragmin, jer iste medikamente koristi i veliki broj pacijenata koji se liječe od koronavirusa, pa su deficitarni i u zdravstvenim ustanovama i apotekama, piše portal roditelji.me.

Kako navodi taj portal, iako, najčešće zbog trombofilije, neke buduće majke moraju da koriste ovu terapiju sve do kraja trudnoće, zdravstveni sistem im to sada ne obezbjeđuje.
Montefarm snabdijeva antikoagulansima (clexan, fraxiparin i fragmin) domove zdravlja, bolnice i Klinički centar Crne Gore, ali proizvođači ovih medikamenata protiv zgrušavanja krvi i stvaranja opasnih ugrušaka ne mogu isporučiti dovoljne količine.
Iz Montefarma su portalu Roditelji.me potvrdili da se Crnoj Gori već mjesecima isporučuju manje količine tih lijekova od traženih.
“Veliki broj pacijenata koji se liječe od COVID-19 kao terapiju prima i neki od pomenutih ljekova. Naša ustanova je do sada uspijevala da isporuči određene količine, međutim potrebe javnih zdravstvenih ustanova prevazišle su sve moguće godišnje planove potrošnje. Uprkos toj činjenici, ova tri lijeka su konstantno pristizala na naše skladište, ali ne u količinama koje je Montefarm zahtijevao. Proizvođači nijesu bili u mogućnosti da odobre broj ampula koje tržište u Crnoj Gori već mjesecima zahtijeva, stoga su isporučivali manje količine što je neminovno uticalo na zalihe”, istakli su iz Montefarma.