akcija za antikorupciju

 

Crna Gora se nalazi na 65. mjestu prema Indeksu percepcije korupcije za 2022. godinu, što je pad za jednu poziciju u odnosu na 2021, prema Indeksu percepcije korupcije (CPI), koji je objavila globalna nevladina organizacija Transparensi internešnela (TI).

Komentarišući ovaj gorući problem, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudit Rajzing Rajnke je naglasila da je „endemska korupcija problem koji Crnu Goru koči u evroatlanskim integracijama”. Naročito je zanimljivo poređenje premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića:

„Crna Gora godišnje izgubi oko 150 miliona eura zbog korupcije, što je ekvivalentno izgradnji sedam bolnica ili 150 vrtića.”

Teme radi, vrijedi se podsjetiti da su sve zdravstvene ustanove sagrađene između 1950. i 1974. – dakle, najnoviji medicinski objekat je izgrađen prije 49 godina. Najveći problem u zdravstvenom sistemu ima Institut „Dr Simo Milošević” u Igalu. Ovaj Institut je najpoznatija je institucija u oblasti multidisciplinarnog banjskog liječenja na Balkanu. Začetnik je moderne fizikalne i preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije i velnesa i postao je jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba.

Kako se moglo čuti od strane protivnika stečaja i privatizacije Instituta, u pitanju je „koruptivni posao sa ciljem namještanja konkursa povlaštenim investitorima”. Te tvrdnje je podgrijala NVO „Akcija za socijalnu pravdu” (ASP). Oni su, analizirajući memorandum i nacrt kupoprodajnog ugovora, utvrdili da ne postoji takozvana antikoruptivna klauzula. Iz ASP-a su tada kazali „kako suština antikoruptivne klauzule jeste da se ugovor smatra ništavim, ukoliko je zaključen uz kršenje antikoruptivnih pravila”.

Za spas Instituta, sa kojim je direktan ili indirektan kontakt imala većina građana, potrebno je manje od 40 miliona evra – dakle, skoro četvrtina novca koji Crna Gora izgubi samo kroz korupciju; a prva tranša, neophodna za opstanak medicinskog kadra, iznosi oko 1 200 000 ( milion dvjesta hiljada) eura, koji bi poslužili za isplatu zaostalih zarada zaposlenih na Institutu.