U čast obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore u organizaciji Crnogorske kulturne mreže ovogodišnje proslave će se održati 20. maja na Cetinju i 21. maja na Žabljaku, pod sloganom ”Crna Gora iznad svega”, prenosi kodex.me.

”21. maja 2006.godine kada je Crna Gora nakon 88 godina na referendumu obnovila svoju nezavisnost, stekli su se uslovi da se pod naš krov vrate sve one odlutale i izgubljene identitetske vrijednosti. Da bi smo tekovine 21. maja učinili vječnim, moramo više raditi na jačanju institucija države, čiji identitet, njemi građani bez obzira na vjeru i naciju, moraju poštovati, jer odnos prema državi nema alternativu.Temelje naše dršavne kuće moramo jačati, a ne razgrađivati, jer jedino patriotskim odnosom prema državi možemo njene temelje učiniti vječnim”,ističu iz CKM-a.

Kako kažu, glavni cilj proslave Dana nezavisnosti je da svi građani, a naročito mladi, shvate značaj ovog važnog datuma i jubileja koji obilježavamo.

”Crnogorski identitet je i dalje “emigrant” u Crnoj Gori, jer nažalost za 11 godina su napravljeni vrlo mali pomaci, kada je u pitanju odnos prema njemu. I dalje se ne sankcionišu ono koji ga permanetno skrnave, dok suverenosti pred svake parlamentarne izbore moraju da strijepe koja će opcija pobijediti procrnogorska ili ona druga. Ne možemo da se ne osvrnemo na činjenicu, da i ovogodišnja proslava u našoj organizaciji nije naišla na razumijevanje državnih institucija”, ocijenili su u CKM.

Kroz scenario koji je zamišljen kao priča između majke i dvije kćerke, koja će biti edukativna za sve mlade koji budu u prilici da je čuju takođe će posebno predstaviti multietničnost i multikulturalnost, što su jedne od najvećih vrijednosti države.

Program Cetinje: Glumci Branka Stanić, Anastasija Radoman,i Jana Vuković, guslar-Nikola Krulanović, Izvođači Dora Štampić, Đina Mićović, Naira Bašić, Vasja Mrvaljević, Hana Šahmanović, Kristina Marković, Ismail Delija, Mia Malović ,Škola pjevanja D- Mol, Koncerti Valentino i poklon Prijestonice Cetinje nastupi Regine i Bijelog dugmeta.

Program Žabljak: Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Miroslav Karadžić, Seka Tomičić, Ismail Delija, Djina Mićović, Anđela Stešević, Bojana Grbović, Nataša Božović, guslar Aleksa Dakić, Miodrag Petković učenicu OŠ Dušan Obradović, glumci Branka Stanić Anastasija Radoman i Jana Vuković, i koncert grupe Valentino.

”Mladi izvođači koji će se pojaviti na sceni zavređuju šansu, ne samo na ovom događaju, nego na svim sličnim događajima koji se organizuju širom države. Posebno nam je drago što ćemo ovogodišnju proslavu organizovati za mlade Žabljaka, koji su kada su kulturno-zabavni programi u pitanju, i pored činjenice da je ovaj grad turistički centar nepravedno zapostavljeni. Pozivamo građane Crne Gore, a naročito mlade svih vjera i nacija, da dođu na proslave u ova dva grada, kako bi smo svi zajedno poslali snažnu poruku da je Crna Gora iznad svega”, navodi se u saopštenju.