Džanum

Koncert grupe “Džanum” biće održan u ponedjeljak, 28. februara u 20 časova u Nikšićkom pozorištu. Program se organizuje u okviru februarskog repertoara Nikšićkog pozorišta i Nikšićke kulturne scene 2022.

Džanum je nastao 2015. godine za potrebe jedne donatorske večeri, za obnovu duvačkog orkestra u Nikšiću. Prva muzička ideja bila je akustična svirka sa ženskim vokalima, međutim to je ubrzo postao sasvim drugačiji muzički pravac. Džanum izvodi pažljivo birane etno pjesme sa prostora bivše Jugoslavije i udaljenijih područja (Gruzija, Grčka, Turska, Indija), u kombinaciji sa rock `n `roll i metal aranžmanima. Svaka numera koju izvode ima potpuno drugačiji aranžman od izvornog, tako da se svaka može prije nazvati autorskom, nego obradom. Veoma su posvećeni i samom autorskom radu i pripremi prvog albuma. U njihovoj muzici ima mjesta za sve žanrove koji ne izlaze iz estetskih okvira svakog od članova. Njihov kompletan repertoar podrazumijeva troglasne vokalne aranžmane u kojima i muški dio benda zauzima značajno mjesto.
Bend čine :
– Nikola Kadović (frontman) – bubanj, vokal
– Nemanja Popović – gitara, vokal
– Vuko Jovanović – gitara
– Nemanja Jokić – bas gitara
– Milena Popović – vokal, klavijatura
– Nina Rakojević – vokal, klavijatura, melodika, frulica
Većina članova benda je muzički obrazovana (osnovna muzička škola), a Milena Popović je profesorica solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi u Nikšiću. Svi članovi akademski su obrazovani i uspješni u svojim poslovnim angažmanima.
Njihov prvi značajan nastup bio je na platou Hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici, kada su bili predgrupa Partibrejkersima. Nastupali su na festivalima: Mostock Trebinje (gitarijada), Festival uličnih svirača (Nikšić), City groove (Podgorica), Španjola (Herceg Novi), World music festival (Tivat), Ljetnji i zimki pazar (Podgorica). Više puta bili su učesnici Svetosavskih akademija u Nikšiću. Često nastpaju na klubskim svirkama širom Crne Gore, prepoznati kao bend sa potpuno novim muzičkim materijalom, koji je pronašao svoj put do publike. Posebna karakteristika ovog benda je entuzijazam i ljubav prema muzici, međusobna povezanost svih članova, druženja van svirki i sjajna energija među njima, što se na svakoj njihovoj svirci može nepogrešivo osjetiti.
Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 2 eura. Radno vrijeme biletarnice : radnim danima od 10 do 20 časova i subotom od 10 do 16 časova.
Informacije i rezervacije na telefone: 069 490 198; 067 932 646.