Kulturno kreativni centar „Akord“ povodom 20 godina uspješnog rada u kreiranju kulturne scene u Nikšiću tradicionalno obilježava „Dane Akorda“, pa će ove godine nikšićka publika imati priliku da tri dana uživa u umjetničkim stvaralaštvima pomenutog centra, a sve u sklopu Programa podrške razvoja kulture u Nikšiću. Oni će se predstaviti 26, 27. i 28. maja kroz šest programa.

„Za ovih 20 godina, učestovali smo na raznim glumačkim, odnosno pozorišnim takmičenijma i donijeli preko 150 narada, a nastupali smo po Crnoj Gori kao i regionu. Gdje god smo nastupali naišli smo na oduševljenje publike“, kazao je za portal Mladi Nikšića direktor Dragan Knežević.

Kako on objašanjava, „Akord“ nema svoje prostorije, nego stanuje u iznajmljenom prostoru. U kriznim situacijama bore se da opstanu finansijski, kako bi mogli da uživaju u umjetnosti sa djecom i mladima kao i svih ovih godina. On takođe napominje da su djeca dosta zainteresovana da se bave umjetnošću i da ima dosta kvaliteta i uglavnom se radi o uzrastu do tri pa i preko 18. godina.

„Što se tiče plesnih takmičenja, nijesmo se puno takmičili, naša politika je bila da nam to nije potrebno. Smatrali smo da je to nešto prolazno i da prave vrijednosti ostaju na našim koncertima, kao i to da gdje god smo otišli lijepo su nas dočekali, a publiku oduševili sa našim nastupima. Najviše nagrada smo osvojili na pozorišnim festivalima, bilo smo prvi u Crnoj Gori, a drugi u regionu“, kazao je Knežević.

On dodaje da su glumci osvajali najviše nagrada i da su uvijek prisutni na pozorišnim festivalima. Jedan od njih je Festival dječijeg pozorišta u Baru, gdje je nastupao Akordov dječiji teatar i tu su osvojili četiri nagrade, a sad se pripremaju za Festival dramskih amatera u Bijelom Polju, gdje idu mlađi i odrasli glumci.

„Iz Akorda je izašlo dosta mladih ljudi koji su danas uspješni na javnoj i glumačkoj sceni, neki od njih su Dijana Golubović, poznata televiziska voditeljka, kao i glumac Petar Burić koji igra u Crnogorskom Narodnom pozorištu. Tu je i puno dječijih solista kao Filip Vučić koji je predstavljao Srbiji I Crnu Goru na Dječijem eurosongu, gdje je imao zapažen nastup. Naravno, tu ima dosta djece koji su sa svojim umjetničkim umijećem i glumačkim kvalitetom odskočili na javnu scenu“, ističe Knežević.

On za kraj poručuje Nikšićanima da dodju i pogledaju „Dane Akorda“, jer će program biti raznovrsan – publika će moći da pogleda plesni, folklorni, pjevački i manekenski sadržaj.

Kulturno kreativni centar „Akord“ ima tri dječija kluba, „Slatki akordi“ u sklopu kojeg su muzička, manakenska, plesna i poetska sekcija, „Akordova plesna akademija“, škola modernog i tradicionalnog plesa i folklora i glumački i scenski „Akordov dječiji teatar“. Tu su i još dva teatra: „Akordov teen teatar“, namijenjen tinejdžerskom uzrastu i „Akordov teatar za mlade“ koji je jedan od tri najbolja u Crnoj Gori.