Kineska Nova godina obilježava se 22. januara 2023. godine i predstavlja godinu Crnog Vodenog Zeca. Evo koje karakteristike kineske Nove godine treba da znate, kao i koju tradiciju Kinezi praktikuju za sreću tokom cijele godine.

Karakteristike kineske Nove godine:

Svake godine se mijenja datum – Kineska Nova godina dolazi ove godine tek 22. januara kada se u Kini slavi dolazak 2023. godine. Kineska Nova godina se slavi na različite datume prema lunarnom kalendaru i obilježava se za vrijeme drugog mladog Mjeseca posle zimske kratkodnevnice 21. decembra, i označava početak proljeća. Zato se u tradicionalnom kineskom nazivu praznik naziva Proljećni praznik.

Proslava kod kuće – Nova godina u Kini je glavna porodična proslava: na ovaj praznik je uobičajeno da se svi vraćaju u svoj dom, u mjesto gdje žive najstariji rođaci porodice, bez obzira gdje živite. Stoga se u ovom periodu intenziviraju predpraznična kretanja Kineza kako unutar zemlje tako i širom svijeta. Svi se trude da se vrate kući prije praznične noći i provedu je sa rođacima.

Pripreme za Novu godinu počinju unaprijed: ulaz u stan ili kuću ukrašen je uparenim natpisima na crvenom papiru sa željama za blagostanje i sreću.

Crvena boja – Crvena boja igra ključnu ulogu u proslavi kineske Nove godine. Tradicionalna kineska kultura je veoma simbolična, a crvenoj boji dodijeljena je funkcija zaštite od negativne energije. U nekim domovima Nova godina se dočekuje u crvenoj odeći za koju se smatra da donosi sreću.

Čišćenje – Veliki značaj pridaje se temeljnom čišćenju uoči proslave. Kinezi vjeruju da čišćenjem doma i pripremom za praznik čisti se kuća od neuspjeha i teškoća, oslobađa se prostor za nešto novo i prosperitetno. Sve loše se bukvalno izbacuje iz kuće, odnosno predmeti koji se ne koriste, stare stvari, istrošene stvari. Oslobađa se prostor za pozitivne promjene.

Svečana večera – Za trpezom se okuplja porodica kao vid jedinstva i radosti. Za stolom su najčešće prisutni članovi porodice iz nekoliko generacija. Od glavnih jela izdvaja se riba koja je simbol bogatstva i prosperiteta. Na kineskom, riječ za “ribu” je u skladu sa riječju za “višak”. Kinezi vjeruju da će jedenje ribljih jela donijeti profit i prosperitet u narednoj godini. Pripremaju se i knedle koje simbolizuju plodnost i bogatstvo. Takođe, knedle se oblikuju u obliku starih novčića. Kineska novogodišnja torta pravi se od pirinčanog brašna. Simbolično se pripremaju i “rezanci dugovječnosti” – što su rezanci duži, simbolizuju želju za dugim srećnim životom.

Obilje voća okruglog oblika na kineskoj novogodišnjoj trpezi kao simbola punoće i bogatstva. Mandarine i pomorandže prema kineskim vjerovanjima, privlače sreću i prosperitet. Gotovo u svakoj kineskoj kući postavljeno je drvo mandarine sa plodovima za Novu godinu kao alternativa novogodišnjoj jelki.

Bučna novogodišnja noć – Po završetku svečane večere u novogodišnjoj noći, niko ne ide u krevet, da ne bi propustio svoju buduću sreću. Kada ostaju budni za Novu godinu to znači: “Zaštiti godinu”. U Kini takođe razmjenjuju poklone, imaju posebne pozdrave, čuje se muzika… Običaj je da se na Kinesku Novu godinu poklanjaju crvene koverte napunjene određenom sumom novca koje se najčešće daju deci.

Pokretanje vatrometa u Kini nije samo zabava, već i drevna tradicija. Smatraju da svjetlost i pucketanje tjeraju lošu energiju.

Izvor: Sensa