KINA

Kina je postala ubjedljivo najveći investitor u Crnoj Gori sa 70 miliona EUR direktnih investicija u periodu od početka godine do kraja avgusta.

U izvještaju o stranim direktnim investicijama, koji je Centralna banka (CBCG) objavila, detaljniji podaci o njihovim ulaganjima označeni su povjerljivim, odnosno tajnim, prenose Vijesti.
Ukupne strane investicije za ovih osam mjeseci iznosile su 468 miliona EUR, dok su u istom periodu prošle godine bile 515 miliona EUR.
Kineske investicije odnosile su se na ulaganja u preduzeća u Crnoj Gori ili njihova kupovina, kupovinu nekretnina i takozvani interkompanijski dug, odnosno firme iz Crne Gore su pozajmljivale novac od kompanija iz Kine. Međutim, cifre iz tabele CBCG označene su sa povjerljivi podaci.
U prošloj godini, kao i u 2018, Kine nije bilo na spisku 50 država koje su pojedinačno navedene na spisku zemalja odakle su dolazile investicije, već je mogla biti među ostalima ili iz ove države uopšte nije bilo investicija.
U 2017. godini Kina se nalazi na spisku, ali su strane direktne investicije iz te najveće azijske zemlje iznosile svega 676 hiljada EUR, a i tada su bile povjerljive.
Vijesti pišu da nijesu poznate veće kineske investicije u Crnoj Gori, ali bi među njima mogla biti gradnja vjetroelektrana na Možuri kod Ulcinja, koje je posredno preko firme sa Malte kupila kineska kompanija Shanghai Electric Power. Kineske kompanije u Crnoj Gori grade i dionicu auto-puta, odnosno China Road and Bridge Corporation (CRBC), a treba da počnu i rekonstrukciju termoelektrane.
Iz Evropske komisije su više puta izražavali zabrinutost zbog rasta kineskog uticaja u Crnoj Gori i regionu. Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi nedavno je kazao da postoji zabrinutost za socioekonomske i finansijske efekte koje bi kineske investicije mogle da imaju.
U ovogodišnjem izvještaju o stranim direktnim investicijama nema Malte, dok je proteklih godina bila i među državama odakle su dolazili značajni iznosi.
Na drugom mjestu po direktnim stranim investicijama, daleko iza Kine, ove godine je Italija sa investiranih 43,3 miliona EUR. Iz tabela CBCG poznato je da je 7,9 miliona investirano kroz pozajmice od italijanskih kompanija, dok je preostali iznos od oko 35,4 miliona označeno kao povjerljivo, a odnose se na investicije u domaća preduzeća i banke kao i u kupovinu nekretnina.
To je značajan rast investicija iz Italije, jer su prošle godine iznosile svega 6,7 miliona EUR.
Prva država po investicijama iz prošle godine Rusija, sada je na trećem mjestu. Za osam mjeseci ove godine iz Rusije je stiglo 42,5 miliona EUR, od čega su pozajmice od ruskih kompanija 15 miliona, a i Rusi su u kupovinu nekretnina uložili 14,4 miliona. Preostali iznos od oko 13 miliona odnosi se na ulaganje u crnogorske kompanije i banke i povraćaj domaćeg kapitala, ali su te dvije sume proglašene tajnim.
Četvrta zemlja po investicijama u ovoj godini je Švajcarska sa 37,3 miliona EUR, a kod ulaganja iz te zemlje ništa nije proglašeno povjerljivim. Pozajmice od kompanije iz te države iznose 30,2 miliona EUR, iz Švajcarske je stiglo 4,6 miliona za nekretnine, a ulaganje u domaća preduzeća i banke iznosi 2,5 miliona EUR.
Sljedeći po investicijama su Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 21,5 miliona EUR, od kojih je poznato ulaganje od 18,5 miliona EUR, dok su povjerljiva ulaganja od tri miliona.
Na šestom mjestu po iznosu ulaganja su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 20,9 miliona, od čega je tajnom ulaganje od osam miliona investirano u kupovinu nekretnina i povraćaj kapitala. Slijede investicije iz Njemačke sa 18,8 miliona, Holandije sa 17,3 miliona, Srbije sa 13,4 miliona, kao i Estonije 9,8 miliona.
Izvor: Vijesti